В сряда Министерството на отбраната на Сърбия опроверга информацията за предстоящите през 2018 г. учения на НАТО на територията на страната, като уточни, че те са регионална инициатива, а на маневри на Алианса, предава ТАСС.
По-рано редица местни прозападни медии съобщиха, че през октомври 2018 г. е планирано да се проведат първите военни учения на страните от НАТО на територията на Сърбия, утвърждавайки, че тези маневри „ще станат политически пробив“ за сътрудничеството на Белград в Алианса.
„По повод на различните тълкувания на провеждането на ученията REGEX-18 в Сърбия подчертаваме, че това не са учения на НАТО, а са резултат от продължаващото военно сътрудничество с няколко държави в рамките на регионална инициатива, започната през 2013 г. Маневрите се реализират при експертната и частичната финансова подкрепа на Съвместното командване на съюзните сили в Неапол и се провеждат по стандартите на НАТО, които са приети от всички държави членки на Европейския съюз. Разходите за участието всяка страна поема самостоятелно“, допълниха от Министерството/Фокус

Тагове: ; ;