Санкциите на трябва още повече да разбиват отношенията между САЩ и Русия, да постигането на взаимодействие могат да помогнат работни групи на висше равнище, заяви в публикацията на за Ройтрс бившият сътрудник на Агенция на САЩ за международни развитие (USAID) Джош Коен.
На фона на новите антируски санкции и прогонването на американските дипломати от Русия отношенията между двете държави стремително се влошиха, но историята познава примери, при които САЩ и Русия са успявали да оправят отношенията си в конкретни сфери.
Джош Коен преди ръководи проекти за икономически реформи в страните от бившия СССР.

Шойгу может спасти отношения РФ и США, считают американские СМИ

На фона на санкции за Тръмп става все по-трудно да изпълни своите предизборни намерения да оправи отношенията с Русия.

Но в САЩ има интерес да проведе рестартиране на отношенията с така ядрена свръхдържава, като Русия.

През 1990-те години Бил Клитън и Борис Елцин формираха Комисията «Гор-Черномирдин».

Вицепрезидентът на САЩ Албърт Гор и руският премиер Виктор Черномирдин подписаха споразумение за утилизацията на руския оръжеен плутоний и уран, успяха да се договоря за повишаване на сигурността.

А през 2009 година Барак Обама и Дмитрий Медведев създадоха още по-ефективна комисия, която работеше до 2014 г.

Вашингтон прекрати работата й, изразявайки по този начин несъгласието си с присъединяването на Крим към Русия в резултат на референдума през март 2014 г. Джон Коен счита, че САЩ са постъпили правилно, макар това да е противоречало на интересите на САЩ в сферата на националната сигурност.

Сега президентите на двете държави Тръмп и Путин могат да обединят усилията си за работа в рамките на нова подобна комисия. Но Тръмп избира НЕиницивността на фона на разследването по повод връзките с Русия.

А вицепрезидентът Майк Пенс и руският премиер Медведев напълно биха могли да се заемат с подобна работа.

Например, ако става дума за ядрено оръжие, то може вече да се обсъждат нови споразумения за контрола над тях, защото действието на настоящия документ завършва през февруари 2021 г.

Шойгу может спасти отношения РФ и США, считают американские СМИ

Ситуацията може да бъде променена кардинално от министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу. Той заедно с американския си колега Джим Матис съумя да възобнови замразените военни отношения между НАТО и Русия.

Официалният канал за военното взаимодействие може да помогне да се избегнат случващите се в последно време чести недоразумения между американски и руски самолети в небето над Европа.

Освен това, САЩ и Русия трябва да имат общ план за борба с бойците от ИДИЛ.

Има и още една сфера, в която сигурността граничи с военната тайна.

Става дума за киберсигурността.

САЩ и Русия трябва да се разберат около въпроса за уж намесата на «руските хакери».

Американският икономист Джош Коен е сигурен, че САЩ и Русия е време да намеря общ език и да работят заедно.

Западните СМИ се отнасят сериозно към руския военен министър Сергей Шойгу. За чуждестранните, в това число близкоизточните медии и обществени организации той е главната персона, която изгражда образа на Русия в Сирия.

Петя Паликрушева за News Front

 

 

Тагове: ; ; ;