По време на конференцията на страните от АСЕАН (Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия) САЩ и техните съюзници настояваха действията на Северна Корея да бъдат осъдени. Но държавите членки на Асоциацията предпочетоха да оставят вратата отворена за диалог. На свой ред министърът на външните работи на Северна Корея Ли Йон Хо отбеляза, че Пхенян няма намерение да заплашва друга държава освен САЩ, стига тя да не се присъедини към американските военни действия. В тази връзка не може да се очаква скоро да се разреши конфликтът около Северна Корея.

Проблемът, който през последните години тревожи страните от АСЕАН, е свързан с териториалните конфликти, които няколко от членовете на организацията имат с Китай във връзка със спортните острови в Южнокитайско море.
Но заради скорошните ракетни изпитания на Северна Корея и въпросът за Пхенян намери важно място по време на 50-та среща на външните министри на АСЕАН, на която присъстваха също така министрите на външните работи на великите държави, както и представителите на Южна и Северна Корея.

Сериозно внимание привлече разговорът между външния министър на Северна Корея Ли Йон Хо и неговият южнокорейски колега Кан Ген Хуа. Ли обаче подчерта, че предложението на Сеул за възобновяване на диалога „не е достатъчно искрено“.

Намесата на Китай

Китайската страна изглежда се стреми да убеди Пхенян и Сеул да преминат от обвиненията към диалога. Китайските експерти неведнъж отбелязаха, че през последните месеци отношенията между Северна и Южна Корея дотолкова са се изострили, че контактите на високо ниво са се оказали замразени. Ако това е истина, то срещата между Ван И и Ли Йон Хо означава възобновяване на разговорите.

Китайският министър изтъкна, че отговорност за изострянето на ситуацията носят и двете страни. Китай призова „Северна Корея да се откаже от действия, които ще нарушат резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, а САЩ и Южна Корея да не засилват напрежението на полуострова. Всички страни трябва да запазят сдържаност.

Ли Йон Хо изрази желание да поддържа връзки с китайската страна. Но в същото време „потвърди позицията на Северна Корея за ядрения въпрос“. Тази фраза може да се интерпретира по следния начин: изстрелвахме ракети и ще продължим да го правим. Според него изпитанията на балистични ракети, проведени през юли, са показали на света, че цялата континентална част на САЩ се намира в обсега на севернокорейските ракети.
Освен това Ли Йон Хо обясни, че Пхенян трябва да има възможност да удари САЩ със междуконтинентални ракети, за да предотврати нападение. Той допълни, че Северна Корея няма да започне преговори относно своята ядрена програма и изстрелването на балистични ракети, тъй като тези въпроси са свързани с отбраната на страната във връзка с ядрената заплаха от страна на Вашингтон.

Новите санкции в Съвета за сигурност на ООН 

Руският министър на външните работи Сергей Лавров обсъди въпроса за Северна Корея със своя държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън, с своя китайски колега Ван И и с Ли Йон Хо. Тези разговори протекоха на фона на одобрените от Съвета за сигурност нови санкции срещу Пхенян. Същевременно ще напомним, че американският президент Доналд Тръмп изрази благодарността си към Москва и Пекин за подкрепата на резолюцията.

По време на срещата между Ван И и Лавров беше обърнато голямо внимание на въпроса за Северна Корея, включително в контекста на приетата резолюция. В нея заедно с новите, достатъчно сериозни мерки за оказване на натиск върху властите в Пхенян, е включено и предложение за възобновяване на шестстранните преговори и търсенето на политическо решение на ситуацията.

Москва от дълго време подчертава необходимостта от възобновяването на преговорите (между Северна Корея, Южна Корея, Русия, Китай, Япония и САЩ). Но нито в Пхенян, нито във Вашингтон това се чува. А това означава, че бъдещото развитие на ситуацията ще зависи до голяма степен от това как новите санкции ще се отразят на положението в Северна Корея.

Константин Асмолов, водещ научен сътрудник в Института за Далечния Изток към Руската академия на науките, коментира ситуацията. Той отбеляза, че „резолюцията налага на Северна Корея ограничения. Но трябва да се има предвид, че най-сериозните въпроси, заради които САЩ настояваха за този проект за резолюция, бяха блокирани от Русия и Китай. Не беше одобрена забраната за износ на работна ръка и петролното ембарго“.

Що се отнася до забрана за износ от Северна Корея на въглища, желязо и морски продукти, то тук много неща ще зависят от Китай. Той контролира 70% от обема на търговията, затова е много вероятно някакво количество севернокорейски морски продукти да бъде обявено на външните пазари под марката Made in China, допълни специалистът/ „Независимая газета“, Фокус

Тагове: ; ; ; ;