В японския град Нагасаки се състоя възпоменателна церемония за 72-та годишнина от американската атомна бомбардировка, предаде ТАСС. Тя започна в Парка на мира с минута мълчание в памет на жертвите на трагедията.
По традиция минутата мълчание бе обявена точно в 11 ч. и 2 минути местно време — когато на 9 август 1945 г. се е взривила атомната бомба, хвърлена от стратегически бомбардировач на САЩ Б-29.
Кметът на града Томихиса Тауе прочете Декларация за мир с призив за пълно ядрено разоръжаване.
Премиерът Шиндзо Абе заяви, че Япония е готова да работи и с ядрените, и с неядрените сили за свят без ядрено оръжие, предаде Франс прес.
На церемонията присъстваха представители на около 60 държави, включително дипломати от Русия, Великобритания, Франция и САЩ.
Към днешния ден броят на жертвите от бомбардировката над Нагасаки достига 175 743-ма души. За изминалата година този трагичен списък бе попълнен с над 3,5 хиляди нови имена. Сред тях има и загинали по време на взрива, чиято смърт досега не е била потвърдена, както и починали «хибакуся» (в превод от японски — «човек, пострадал от бомбардировка») — хора, преживели бомбардировката, но пострадали от нейните последствия и изложени на радиационно облъчване.
Японските градове Хирошима и Нагасаки  бяха подложени на първите и единствени досега в историята атомни бомбардировки от въоръжените сили на САЩ в самия край на Втората световна война. Официалната цел бе да бъде ускорена капитулацията на Японската империя. САЩ и досега оправдават действията си с «военна необходимост».
Нагасаки е бомбардиран три дни след Хирошима. Първоначалната мишена на бомбардировача, командван от майор Чарлз Суини, бил град Кокура в северната част на остров Кюшу. Сутринта на 9 август обаче над града имало силна облачност, поради което Суини взел решение да обърне самолета на югозапад и да се насочи към Нагасаки. Там времето също било облачно, но въпреки това плутониевата бомба, наречена «Дебелак», била хвърлена. Макар че тя била почти два пъти по-мощна от тази над Хирошима, неточното прицелване и характерът на местния релеф донякъде намалили щетите от взрива. Въпреки това те се оказали катастрофални: в самия момент на взрива загинали 70 хиляди жители и градът бил практически изтрит от лицето на Земята, посочва ТАСС/БТА

Тагове: ; ; ;