Началникът на генералния щаб на руските въоръжени сили Валерий Герасимов и шефът на обединения комитет на началник щабовете на армията на САЩ генерал Джоузеф Дънфорд разговаряха по телефона за положението в Сирия и Ирак, а също и за борбата с международния тероризъм, съобщи пресслужбата на руското министерство на отбраната, цитирана от ТАСС.
От апарата на Дънфорд пък заявиха пред ТАСС, че двамата са «обсъдили въпроси, предизвикващи взаимно безпокойство» както у американските, така и у руските военни.
Двамата обсъдили и въпроси за функционирането на зоните за деескалация в югозападната част на Сирия. Както вече бе заявено от Държавния департамент на САЩ, Вашингтон поддържа усилията по създаване в Сирия на още една зона за деескалация, макар и да не участва в тях.
Договорката за създаване на зони за деескалация в Сирия бе постигната на 4 май на международна среща в казахската столица Астана.  Предвижда се формирането на такива зони в четири района: в Идлиб,  на север от Хомс, в Източна Гута  и в южната част на странаа.  На руско-американската среща на върха в Хамбург миналия месец бе обявено създаването на зона за деескалация и в Югозападна Сирия — в района на Дераа, Кунейтра и Ес Сувейда, припомня ТАСС/БТА

Тагове: ; ; ; ;