Новото правителство в Скопие засилва натиска за приемане на страната в НАТО, тъй като смята, че по този начин Македония ще бъде защитена от руската намеса във вътрешните работи. Македонският министър на отбраната Радмила Шекеринска заяви, че това влияние и намеса не е нито с цел помощ, нито е приятелско, съобщава електронното издание „Локално“.
„И преди избора на новия кабинет бяхте свидетели на определено „изтичане» на информация за опитите на Русия да постигне влияние в ключови политически области като сигурността. Загрижени сме от този факт. Смятаме, че членството на Македония в НАТО може да сложи край на тези опити», подчерта Шекеринска в интервю за Bloomburg.
От месец юни насам лидерите на Македония се опитват да съживи усилията за членство в ЕС и НАТО, пише Bloomberg. Шекеринска отбелязва, че правителството на Зоран Заев настоява да подобри отношенията си с Гърция, която заради спора за името блокира присъединяването на Македония в Алианса, и иска да извърши вътрешни реформи в рамките на девет месеца, за да бъде възможно членството във военната организация на Запада.
Македония трябва да положи усилия за спазване на върховенството на закона и независимостта на съдебната власт, които сега се посочват като проблем за присъединяването на страната към Алианса, припомни Шекеринска.
„Ще направим всичко за изпълнението на тези реформи, но също така ще изискваме от държавите-членки на НАТО да оценят тези усилия, както и техните резултати, колкото е възможно по-бързо», увери македонският министър на отбраната,Фокус

Тагове: ; ; ; ; ;