Гръцкият министър на миграционната политика Янис Музалас настоя, че в страната ще бъдат изпратени обратно малък брой мигранти от други държави-членки на Европейския съюз, след като бе взето решение за възстановяване на Дъблинското споразумение, пише електронното издание Ekathimerini.
„Това е нещо, което повтарям през последните четири месеца», заяви министърът пред телевизионния канал Skai TV.
„Ще изпълним Дъблинското споразумение, което означава, че броят на хората, които ще бъдат върнати, ще бъде много малък, няколко десетки души през следващите няколко месеца», обясни Музала.
Въпреки това „Нова демокрация“ обвини Музала, че се опитва да представи „идиличен образ» на ситуацията в Гърция по отношение на бежанците.
„За съжаление, неговите твърдения са базирани на неприятната истина, преживяна от обитателите на островите, бежанците и мигрантите в приемните центрове», твърдят консерваторите, които обвиниха правителството, че не е в състояние да управлява ситуацията.
„Положението на островите все още е трудно, но е под контрола на континенталната част», призна Музалас, добавяйки, че някои от бежанците ще останат постоянно в Гърция.
„Започваме процес на асимилация, който е труден, но ще успеем», увери министърът.
Съгласно разпоредбите на ЕС от Дъблин бежанците трябва да подадат молба за убежище в първата държава-членка на Блока, в която влизат. Ако са пътували до други държави от ЕС, те трябва да бъдат върнати обратно в първата държава, в която са пристигнали. Регламентът бе преустановен спрямо Гърция през 2011 г., Фокус

Тагове: ; ;