Министърът на отбраната на ФРГ Урусла фон дер Лайен разкритикува Турция за дистанцирането й от принципите на демокрацията и призова Анкара да покаже уважение към германците, пише изданието Der Spiegel.
Военният министър на Берлин увери, че наблюдава ситуацията в страната отблизо. Турция е изправена пред сериозни проблеми по границата с разтърсваната от война Сирия, но това не е причина „върховенството на закона да се хвърли зад борда, да бъде ограничена свободата на изразяване и да бъдат вкарвани в затвора германски граждани без правно основание“, категорична бе Урсула фон дер Лайен.
Германският християндемократ отбеляза, че правителството на Реджеп Тайип Ердоган отдалечава Турция все повече и повече от Европейския съюз. „Това е развитие в погрешната посока“, коментира германският министър на отбраната.
Според Урсула фон дер Лайен Анкара усложнява отношенията с федералното правителство в Берлин, което е проявило огромна доза търпение. „Турция също трябва да покаже уважение към нас“, подчерта министърът.
След седмици в очакване, във вторник Турция най-накрая разреши на германска делегация да посети военнослужещите на Бундесвера в натовската военновъздушна база в Коня. Визитата е насрочена за 8 септември.
Германският министър на отбраната приветства разрешението на Анкара.
„Добро решение е посещението на германски депутати да бъде осъществено под егидата на НАТО“, заяви Урсула фон дер Лайен пред местни медии., Фокус

Тагове: ; ; ;