Над половината от немците са против ожесточаването на американските санкции срещу Русия, съобщава немското издание Frankfurter Allgemeine , позовавайки се на публикувано допитване до общественото мнение, проведено от Института YouGov.

Според изследването, 55 % от запитаните считат, че американските санкции “не са уместни в никакъв случай” или “по-скоро са неуместни”.

Резултатът може да бъде свързан с това, че “в последно време немците значитело по-малко се доверяват на американския президент”.

Юнското изследвана на вашингтонския Pew Research Centre сравнява нивото на доверие на Тръмп с други световни лидери.

Оказва се, че най-лош резултат има Тръмп, а най-добър канцлерът на Германия Ангела Меркел.

По данни на изследването, само 11% от гражданите на Германия вярват, че “Тръмп е способен да извършва правилни неща в глобалната политика”.

41 % от населението на Германия, както се казва по-нататък, оправдават вероятното въвеждане  на контрамерки срещу САЩ в случай на приемането на нови антруски санкции.

Срещу са 38 % от немците.

В същото време 44 % от респондентите подкрепят намерението на Москва да прогони от Русия стотици американски дипломати.

Още 40 % са против.

По информация на Белия дом, президентът на САЩ Доналд Тръмп е подписал закоопроекта за ожеосточаване на санкциите срещу Русия.

Независимо от това, ЕС, както добавя Frankfurter Allgemeine, заяви, на този етап няма да реагира по подписването на закона за нови санкции.

Превод и редакция: Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ; ; ; ;