Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън пристигна на първото си официално посещение в Банкок, съобщи тайландското външно министерство, цитирано от ДПА.
Тилърсън е най-високопоставеният представител на САЩ на визита в Тайланд след военния преврат от май 2014 г.
За анализаторите посещението на Тилърсън е знак за подобряването на американско-тайландските отношения при управлението на президента Доналд Тръмп след досегашното понижаване на дипломатическите и военните отношения в знак на протест срещу военния режим.
Тайланд е най-старият съюзник на САЩ в Азия. Дипломатическите им отношения са сключени преди 184 години.
«Като отдавнашен приятел и съюзник искаме Тайланд да стане по-силна демокрация, която уважава и гарантира човешките права и основните свободи на своя територия и играе водеща роля в развитието на регионалната сигурност и благоденствие», заяви говорителят на посолството на САЩ в Банкок Стив Кастонгей.
Тилърсън ще обсъди двустранни и регионални въпроси с тайландския премиер Прают Чан-оча и външния министър Дон Прамудвинай.
Сред обсъжданите теми ще е предстоящата визита на тайландския премиер в Белия дом. Първоначално се очакваше тя да е в края на юли, но засега не е определена дата.
Сред обсъжданите регионални въпроси ще са териториалният спор в Южнокитайско море и сигурността на Корейския полуостров след неотдавнашните ракетни изпитания на Северна Корея.
Тайландските военни взеха властта през май 2014 г. след месеци улични протести с обещанието да върнат демокрацията, но избори ще има най-рано догодина, а новата конституция дава голямо политическо влияние на армията, отбелязва Ройтерс.
След преврата Тайланд се сближи с Пекин и тази година одобри купуването на китайски подводници, танкове и хеликоптери за повече от 500 милиона долара, както и построяването на нова железопътна връзка.
Очаква се Тилърсън да се опита да убеди Тайланд да изолира Северна Корея, като сложи край на нейните икономически дейности в тази страна, предаде Франс прес.
САЩ се безпокоят от растящия брой севернокорейски компании за внос-износ, които ползват Банкок като регионален разпределителен център и често променят имената си, обясни пътуващ с Тилърсън високопоставен дипломат.
Тайланд е една от малкото страни в Югоизточна Азия, в които има посолство на Северна Корея. Тя поддържа значителни търговски отношения с Пхенян.
САЩ искат да убедят тайландските военни да закрият фирмите-паравани, за да се прекъсне този търговски канал на Северна Корея/БТА

Тагове: ; ;