Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп в момента обмисля дали да предостави летални оръжия на Украйна. Този потенциален ход цели да даде на Украйна военната възможност да нанася щети на руснаците и техните проксита, които организираха сепаратистки бунт в източния регион Донбас, като си мислят, че по този начин ще откажат Кремъл от продължаването на войната, пише The Washington Post.

Най-вероятно резултатът от тези действия ще е обратен на очакванията. Ескалация на конфликта ще доведе до нови загуби на територия за Украйна и ще я принуди да направи концесии в политическо отношение. Русия има несъизмеримо военно превъзходство над Украйна. САЩ не бива да окуражават Украйна да се замесва в ескалираща конфронтация с Русия.

Вашингтон е наясно, че Украйна няма да надделее в подобен конфликт.
Необходимостта да се дадат на Украйна летални оръжия – най-вероятно под формата на противотанкови оръжия – е разбираема. След 2014 г. руснаците окупираха и анексираха нелегално Крим, а освен това организираха въстание в Донбас, което отне повече от 10 хиляди живота.

Още повече, че Русия предприе тези действия, за да блокира опитите на Украйна да напусне сферата на влияние на Москва и да се присъедини към Западния блок.

При тези обстоятелства, САЩ трябва да продължи да помага на Украйна да се защитава, като дава съвети за военни реформи и като тренира Въоръжените сили на Украйна. Защо трябва да се прави и следващата стъпка и да се дадат на Украйна летални оръжия?

За незапознатите в темата – предположението, че руският президент Владимир Путин ще се откаже от Донбас, ако още няколко руски войници пристигнат в родината си в чували, е драматично заблуждение. Путин е майстор в манипулацията на руското обществено мнение, особено що се касае до украинския конфликт и трудно ще се откаже от провежданата политика, ако жертвите на конфликта се увеличат.

Напротив, най-вероятно той ще удвои залога, като обвини САЩ и Украйна за повишената военна активност и ще предприеме ответни стъпки, които ще елиминират предимството, което Украйна може да получи от доставката на летални оръжия. До този момент руснаците ефективно се противопоставяха на военните успехи на Киев – в някои случаи, отговаряйки с разрушителен ефект.

Когато украинските сили, през лятото на 2014 г., напреднаха в Донбас и завзеха стратегически разположения град Иловайск, Путин веднага извика на помощ силите за бързо реагиране, които нанесоха страховито поражение на украинците.
Превод и редакция: Иван Христов, Фокус

Тагове: ; ; ; ; ; ;