За изпълнение на Закона за употребата на езиците ще бъдат необходими допълнителни средства от бюджета на Република Македония, свързани със създаването на Агенция за прилагане на езика, който говорят най-малко 20 % от гражданите на страната, но и материални задължения за други субекти, пише електронното издание МКД.
За функциониране на новите институции през първата година ще бъдат необходими 16 млн. денари, които ще бъдат отделени от бюджета на страната за 2018 г. Допълнително ще трябва да бъдат осигурят 90 млн. денари от бюджета, които ще бъдат разпределени на различни бюджетни потребители за прилагане на закона. Крайната сума възлиза на 106 млн. денари или 1,7 млн. евро.
Що се отнася новите институции, проектозаконът предвижда част от тях да заработят с изтегляне на средства от други държавни институции, преди всичко от Секретариата за прилагане на Рамковото споразумение.
След приемането на закона от страна на Събранието на Република Македония, той ще бъде представен на Венецианската комисия заедно с оспорваните разпоредби, които се отнасят до използването на албанския език за монетите и ценните книжа, както и върху униформите на армията и полицията.
Целта е да се види дали това е в съответствие с Конституцията на Република Македония. Ако Венецианската комисия даде положително становище, тези три точки ще бъдат интегрирани в закона, подчерта вицепремиерът Буяр Османи/Фокус

Тагове: ; ;