Контролираният от опозицията венецуелски парламент отказва да признае декретите, издадени от новото всевластно Учредително събрание, свикано от президента Николас Мадуро, предаде Асошиейтед прес.
Парламентът реши тази вечер с единодушие да отхвърли решенията на Учредителното събрание за замяна на главния прокурор с лоялен към правителството магистрат, както и за създаване на «комисия по истината», която ще има необичайно големи правомощия.
Мадуро заяви, че новата комисия би трябвало да държи опозиционните лидери отговорни за сегашната вълна от политически размирици, отбелязва АП. Опозиционният депутат Делса Солорсано заяви, че целта на комисията е да преследва мислещите различно.
Следващото заседание на Учредителното събрание, което притежава практически неограничени правомощия, е планирано за днес.
В същото време във Венецуела продължава издирването на 10 мъже, участвали в нападение срещу военна база. При бягството си те са откраднали оръжия. Министърът на отбраната Владимир Лопес заяви, че в издирването се включват специални части.
Сред издирваните е и бившият капитан на Националната гвардия на Венецуела Хуан Карлос Кагуарипано. Властите го търсят от 2014 г., когато беше обвинен в заговор за свалянето на президента Мадуро, припомня АП.
Хакерската група «Двоичните пазачи» успя да получи контрол над сайтовете на Върховния съд, парламента и Националната избирателна комисия на Венецуела, предаде ТАСС. Според изявление от акаунта на хакерите в Туитър, те са успели да получат достъп и до сайтовете на президентската администрация, полицията, правителството и други структури. По-голямата част от сайтовете не са достъпни.
На копие от страницата на Националната избирателна комисия, запазено в кеша на Гугъл, се вижда видеоклип с монолога на Чарли Чаплин от филма «Великия диктатор». Освен това хакерите са публикували призив за подкрепа на организаторите на нападението срещу военната база в град Валенсия, както и за улични протести срещу действията на правителството на Мадуро/БТА

Тагове: ; ;