New York Times: Демонтираният в Украйна Енгелс «възкръсна» в Манчестър

Дата на публикуване: 08 08 2017, 15:21


Паметникът на Фридрих Енгелс, който в миналото бе демонтиран в Украйна, пристигна в Манчестър, където го поставиха в рамките на един от арт-проектите, съобщава The New York Times. По такъв начин съратникът на Карл Маркс след 147 години се върна в града, който някога го направи знаменит.
New York Times: демонтированный на Украине Энгельс «воскрес» в Манчестере

 След 147 години Фридрах Енгел се върна в града, който някога направи съратника на Карл Маркс знаменит, пише

 The New York Times.

«Неговото възкръсване» в Манчестър, където той през 1840 г. изучаваше работническата класа, се случи, благодарение на Фил Колинс, известен художник, който направи от Енгелс централен елемент от своя последен проект «Церемония».

«Започнах да работя над темата преди около десет години», сподели Колинс.

Той се вмъкнал в историята на промишлената революция и социализма в Манчестър, а след това се натъкнал на изявлението на един местен чиновник, който имал идеята да транспортира статуята на Енгелс от Украйна.

Доколкото след 1989 година много монументи от съветската епоха бяха свалени от пиедесталите си и разрушени, а и статуите на Енгелс са по-рязко явление, отколкото паметниците на Ленин, то реализацията на идеята се оказа доста трудна.

Преди около година Колинс заминал за Източна Украйна, тогава в един от колхозите, както се твърди в статията, в Полтавска област, най-накрая открил това, което търсил.

Това била статуя с височина около 4 метра, разрязана наполовина и свалена от своя постамент. На 15 май двете половини били натоварени на камион и изпратени в Манчестър. По пътя към Великобритания камионът спрял в Бремен — там е роден немският философ.

Проектът «Енгелс» е финансиран от градския съвет на Манчестър и неотдавна е представен в качеството си на завършващ международния фестивал, провеждащ се в града един път на две години. Паметникът е открит тържествено пред театър  «ДОМ» (HOME).

Церемонията, както се отбелязва в статията, е била по повод 100-годишнината от революцията в Русия.

Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;