Министерството на отбраната на Молдова пусна коментар относно публикациите в руските медии за строителство на американски военни обекти в страната. В коментара е посочено, че учебният полигон на Националната армия Булбоака е в процес на модернизация от американски специалисти, като САЩ смята да го използва, за да подготвя местни военни за миротворчески мисии, предаде ТАСС.
„Инфраструктурата на учебния военен полигон Булбоака ще бъде модернизирана, за да бъдат подготвяни там войници на Националната армия за миротворчески операции под мандата на ООН. Тези дейности не са свързани с НАТО и нямат да повлияят на статута на неутралния статут на Молдова, както предполагат в статията ( на RT)”, уточняват от военното министерство.
От там също уточниха, че от 2012 г. Молдова е получила статут на партньор в рамките на „Глобална инициатива в областта на миротворческите операции“, която се финансира от правителството на САЩ. В рамките на това сътрудничество републиката е получила грант за сума от 1,6 милиона долара, от които ще бъде финансиран обектът.
Безпокойството на медиите се появи, от факта, че полигона се намира на 20-30 километра от зоната за сигурност на приднестровския конфликт, където се намират руските миротворци/Фокус

Тагове: ; ; ;