Хърватия и Сърбия са изправени пред търговска война във връзка с данъците върху вноса на плодове и зеленчуци, пише вестник Daily Express. Спорът между двете държави се разгоря, след като Загреб увеличи с 220% таксите за вноса на плодове и зеленчуци от Сърбия.
Хърватските власти обясниха, че причината за решението е необходимостта от подобряване на качеството на вносните стоки и не цели да навреди на икономическите отношения със съседните държави. Освен това страната допълни, че спазването на европейските стандартите на ЕС и защитата на потребителите са сред основните причини за промените.
Междувременно министри от Сърбия, Македония и Черна гора, както и от Босна и Херцеговина се срещнаха в Сараево и обсъдиха въпроса. „Тези мерки са напълно протекционистични в икономически смисъл. В политически аспект те са популистки и не могат да бъдат оправдани, те не са в духа на добрите съседски отношения“, отбеляза сръбският министър на търговията Расим Ляич.
Министрите от четирите балкански държави призоваха Загреб да отмени решението си и поискаха Европейската комисия да се намеси, за да разреши въпроса, който според тях нарушава принципите на свободна търговия/Фокус

Тагове: ; ;