Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш отхвърли критиката, която бившият главен прокурор на Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия Карла дел Понте отправи към Комисията за Сирия, съобщава германският национален ежедневник Die Zeit.
След оставката на Дел Понте генералният секретар на организацията потвърди, че има доверие в работата на Комисията на ООН за разследване на престъпленията в Сирия. Работата на органа е важна и съществена част от процеса на изобличаване на военните престъпления в близкоизточната република, подчерта португалският политик.
Карла дел Понте изрази разочарование, че въпреки десетките случаи на докладвани сериозни нарушения на човешките права в Сирия, Съветът за сигурност не е предприел последващи действия. Пред швейцарския вестник Blick тя сподели, че се оттегля от комисията, заради липсата на политическа воля сред членовете й, допълвайки, че ролята на органа е само едно алиби. Същевременно Дел Понте даде да се разбере, че военните престъпления в Сирия са много по-сериозни, отколкото са били тези в някогашна Югославия или дори в Руанда/Фокус

Тагове: ; ;