“Когато президентът на САЩ Тръмп, произнасяйки реч в Полша, обеща за увеличи експорта на американски природен газ в Европа, тълпата посрещна думите му с овации”, пише Financial Times. Подобна реакция трябваше да разтревожи ръководството на “Газпром”, считат журналистите Дейвид Шепард и Хенри Фой.

“Това ознаменува ескалацията в битката за доставката на газ на престижния европейски пазар”, пишат те.

“На пръв поглед в това състезание “Газпром” има силна позиция – той има преимущества, играе на “на своето поле”, има колосални запаси и ниски цени за добив”, се казва в статията. А свързването на газопровода е значително по-евтино, отколкото сгъстения газ, чиято доставка по море обеща Тръмп, а да не говорим за разходите по повторната газификация.

Но постъпването на американския газ в Европа придоби по-забележим политически оттенък, продължават авторите. Новите санкции, наложени от САЩ срещу Руси, могат пряко да засегнат експортните тръбопроводи.

Джейсън Бордоф, директор на Centre on Global Energy Policy (Колумбийски университет, САЩ), твърди, че “Газпром” ще трябва да избира между два варианта: или “конкуренция по цените и защита на своя дял от пазара”, или “съкращаване на доставките в името на запазването на високите цени”.

Според предположенията на експерта, “Газпром”ще избере първия вариант, но тогава ще му се наложи да признае, че “ценовата война” му е изгодна, даро ако успее да увеличи обема на продажбите.

“Инициативата на президента на САЩ, изречена към страни от рода на Полша, е съзвучна с настроенията на пронатовските политици от Централна Европа, които досаждат с това, че Москва, благодарение на мрежата газопроводи има влияние върху газоснабдяването на техните страни.

Някои охотно биха увеличили зависимостта си от американския газ, дори ако това им струва по-скъпо”, са казва в статията.

Санкциите на САЩ изострят борбата, особено ако те засегнат строящия се газопровод “Северен поток-2”.

“Това изплаши руските политици, които активно рекламират своята способност за снабдяват Европа в евтин газ”, пишат авторите.

“Опитите да се ликвидира проекта “Северен поток-2” е елемент от несправедливота конкуренция от страна на потенциалните доставчици, чийто природен газ е по-скъп”, каза в интервю за изданието министърът на енергетиката на Русия Алексаандър Новак.

“Тези икономически ограничения по политически мотиви в резултат ще доведат до поскъпване на енергоресурсите на пазара”, отбеляза той.

Изданието коментира: “Изказванията на Новак подчертават риска за някои европейски страни,защото аналитиците твърдят, че в краткосрочна перспектива ЕС ще се наложи да увеличи импорта на газ”.

Ако пазарът на газ в Европа стане по-гъвкав, а конкуренцията нарастне, цените могат да се понижат.

Вероятно в резултат на това можем да видим единствената американо-руска битка, в която ще победят европейските потребители”, завършва изданието.

Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ; ; ; ; ;