“Международните енергийни инвестиции в Русия ще пострадат от новите американски санкции, наложени върху Москва, предупредиха ръководители, в същото време компаниите оцениха влиянието на проектите на стойност в милиарди долари”, съобщават Хенри Фой и Ендрю Уорд в британското издание Financial Times.

Ръководителят на звеното в западния нефтен холдинг със значително присъствие в Русия сподели за изданието, че новите санкции “могат да бъдат катастрофа”, отчитайки настоящия му бизнес в страната.

“Това до доведе до тотално объркване”, добави ръководителят, който помолил да остане анонимен.

Законопректът за санкциите, в частност, забранява предоставянето на “стоки, услуги, технологии, информации или подкрепа”, строителство и модернизация на тръбопроводи за руския енергиен експорт, се казва в статията.

Тази ситуация подлага на съмнение 4.75 млр евро, обещание от европейските компании компаниями Royal Dutch Shell, Engie Wintershall, OMV и Uniper в качеството им на помощ за финансирането на строителството от “Газпром” на газопровода “Северен поток-2” между Русия и Германия, отбелязват авторите.

“Това може да навреди на другите проекти на международните компании”, пише изданието.

“Енергийните компании вероятно ще трябва да се осланят на индивидуално изключване от страна на Белия дом, за да продължат някои свои проекти, защото една от точките казва, че налагането на санкции изисква консултации със “съюзниците”, това възражда надеждата, че вредата може да бъде ограничена”, добавят журналистите.

Дэниел Фрайд, който е глава на американската санкционна политика до февруари, отбелязва в разговор с изданието, че администрацията на Тръмп ще разговаря с енергийните компании е ще “действа със здрав разум” при изпълнение на санкциите.

“Хората трябва да действат със голяма доза благоразумеие…Те трябва да направят “дълбоко вдишване”, добави Фрайд.

Петя Иванова за News Front

Тагове: ; ; ;