През последните три-четири години редакцията на неоосманизма – и то с личния почерк на Ердоган – включва визионерство чак до 2099 година. Понеже според него и неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), сегашното столетие е именно векът на Турция. Това изрично е фиксирано и в самата програма на ПСР. Непрекъснато задължително е сред основните теми на всички партийни форуми – от най-висшите, до низовите партийни организации..

Схематично и лаконично — ето жалоните, отправните точки, заложените цели и домогвания:

1. До 2023 година, когато е 100-годишнината от създаването на Република Турция. Страната трябва да влезе в списъка на първите 10 световни икономики. В момента ЮИ ни съседка е на 17-18-то място, членува в Г-20. Последните месеци обаче се чуват и малко по-трезви гласове. В смисъл, нещо като пожелания страната да остане поне в първите 20, да не се изхвърля чак толкова много. А особено след пуча от 15 юли м.г., годината 2023 и свързаната неизменно с нея личност на Ататюрк очевидно не се котират много и не са на мода в Турция.

2. До 2053 година, когато се отбелязва 600-годишнина от завземането на Истанбул от османците през 1453 година. На 28 май тържествено бе чествана 564-та годишнина. А до 600-годишнината следва да бъдат създадени т.нар. „Обединени турски държави”, по модела на САЩ и на ЕС. Под този покрив Анкара се гласи и надява да обедини:
— на Балканите – БиХ, Македония и Албания (за България – нищо не се споменава; вероятно сме в изчаквателния списък);
— в Кавказ – Азербайджан, Грузия и Нахичеван (в Аджария на грузинска земя този модел съществува и в момента – практически се обработва и доработва);
— в Африка и Средиземноморието – т.нар. Северно-кипърска турска република (СКТР), Тунис и Либия;
— в Близкия изток (БИ) – новите държави, възникнали от Палестина – Ивицата Газа и новите държавни формирования на сунитите и на кюрдите на днешните територии в Сирия и в Ирак.

А за процеса на преформатиране на БИ се предлага формулата на султан Явуз Селим. А имченно – Турско-кюрдска конфедерация, която да оперира с петролните и газовите находища както на кюрдите, така и в района на Киркук и Мосул, които в момента все още официално са под юрисдикцията на централната власт в Багдад.

3. До 2071 година – в чест на 1000 годишнината от стъпването на османците на Анадолска земя. До тогава Турция трябва да достигне отново размерите и мощта на Османската империя. За да е в състояние към 2099 година да се превърне в четвъртата световна сила. Да стои рамо до рамо със САЩ, Русия и Китай. Заедно с тях да създаде новия световен ред и да се утвърди като 4-ти център на власт и могъщество. А в историческите книги да се пише за нея като за Обединени турски държави, подобно на Китайската империя, Османската империя и САЩ.

Справка и препратка към днешната история на турското визионерство:

На 16.12.2012-та Ердоган (тогава в качеството му на премиер) направи многозначителни изявления в град Коня, Централна Турция. А именно, че през 2023 год. Турция ще се нареди сред 10-те най-развити икономики в света, а през 2071 год. „отново ще постигне блясъка и величието на селчуците и на османците”. Преди това на конгреса на ПСР на 30 септември 2012-та Ердоган за пръв официално лансира и наложи въпросната „Визия 2071”. Която в момента очевидно е не само партийна, но и държавна доктрина. В новосъздадената с пуча от 15 юли м.г. нова турска държава.

Превод и редакция: Георги Димов/Фокус

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;