В немския федерален окръг Долна Саксония, както изглежда, през август ще бъде въведена забраната за носене на паранджа в училищата, съобщава немското издание Die Welt.

Местният парламеkт ще вземе решение по повод внасянето на промени в закона за училищата още този месец.

Повод за промените в законодателството е случай с ученичка от град Белм, която по религиозни причини носела паранджа и отказвала да я свали. Този случай предизвика жестоки спорове сред местните политици.

В законопроекта, както отбелязва изданието, се казва, че “учащите се със своето поведение или дрехи не трябва да усложняват комуникацията по време на учебния процес”.

Паранджата, която напълно прикрива лицето, “e фактор, усложняващ комуникацията”.

Ученичката от Белм е носели паранджа от седми клас, администрацията на училището се е била примирила с това поведение, за да може момичето да има възможност да завърши училище. Сега, по данни на местното министерство на образованието, момичето вече е завършило училище.

В същото време Федерацията на турските родители в Долна Саксония, както добавя изданието, е продкрепила плановете на властите за забрана на паранджата, защото тя, както заявява председателят на организацията Шейхан Езтюрк, “пречи или поне не позволява успешно да се участва в процеса на обучение”.

Петя Иванова за News Front

Тагове: ; ; ;