Министърът на отбраната на ФРГ Урсула фон дер Лайен (ХДС) отхвърли критиката на социалдемократите по повод планираното увеличение на военните разходи до два процента от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, съобщава изданието Der Spiegel.
Германската социалдемократическа партия (ГСДП) е в заблуда, „ако счита, че сигурността в Европа трябва да е по-евтина, отколкото предвижда защитният чадър на НАТО», подчерта Урсула фон дер Лайен пред местни медии.
Кандидатът на социалдемократите за канцлерския пост Мартин Шулц и парламентарният лидер Томас Оперман разкритикуваха плановете за увеличаване на военния бюджет като нереалистични. Отделянето на два процента от БВП за отбраната би довело до почти двойно увеличение на разходите за военните. Към момента средствата, изразходвани за тях, възлизат на 37 млрд. евро.
Германия би се превърнала в най-голямата военна сила в Европа. Това никой не може да си пожелае „единствено заради нашето минало», предупреди Урсула фон дер Лайен.
„Ако ГСДП сега отхвърля постепенното продължаване на инвестициите, тя казва сбогом на започната модернизация на Бундесвера», обясни военният министър на Берлин, допълвайки, че реакцията на социалдемократите би следвало да се разглежда в контекста на предизборната кампания в Германия/Фокус

Тагове: ; ; ; ;