Госсекретарь США Рекс Тиллерсон

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън не оправда надеждите, които възлагаха на него кадровите сътрудници на американското външнополитическо ведомство.

Тилърсън все по-дълбоко затъва в безцелни опити да изкорени бюрокрацията от Държавния департамент и вместо да формулира целенасочен и последователен външнополитически курс се занимава с така установения в продължение на десетилетия механизъм на работа на ведомството. Това съобщава в неделя вестник  The New York Times.

РЕДАКТИРА ПОЗДРАВИ

Изданието се позовава на сведения от свои източници в Държавния департамент.

Според тях, от Тилърсън са очаквали промяна на навиците и са разчитали на обширните му връзки, придобити по време на работата му в компанията  ExxonMobil.

Предполагало се е, че новият държавен секретар бързо ще се ориентира в ситуацията, ще събере екип от професионални помощници, ще се съсредоточи върху приоритетни посоки, ще делегира на подчинените си права по съществени въпроси и ще започне да търси помощта на ветераните от външнополитическото ведомство при нужда.

Според източниците на изданието, нищо от това в изминалите месеци не се е случило.

Тилърсън се заобиколил с тесен кръг доверени лица, не е запълнил вакантните 38 длъжности в Държавния департамент, оставяйки без ръководители множество важни отдели.

Държавният секретар лично преразглеждал вече установените шаблони в работата на ведомството, губейки скъпоценно време по второстепенни въпроси.

Например, неговият секретариат със седмици редактирал поздравленията и приветствените изявления, насочени към лидерите на други държави по случай национални празници или годишнини.

ЛИЧНО ОТСТРАНЯВА ГРЕШКИТЕ В СТРУКТУРАТА НА ДЪРЖАВНИЯ ДЕПАРТАМЕНТ

Съветникът на Тилърсън Робърт Хамънд обяснява всичко със стремежа да се отстранят бюрократичните пречки, които в Държавния департамент стават все повече и повече.

«Ние откриваме серия проблеми, които са били игнорирани и окончателно забатачени. Тези проблеми предизвикват по-крупни неприятности, които могат да се отстранят, ако всичко се регулира по подобаващия начин», пояснява Хамънд.

ПРЕСАТА ПРЕДУПРЕДИ

Както съобщи в края на юли  CNN, Тилърсън е разочарован от работата в качеството си на ръководител на американското външнополитическо ведомство и може да подаде оставка до края на годината или по-рано. Телевизията твърди, че шефът на американската дипломация има сериозни разногласия с Белия дом, включително по въпроса за отношенията с Иран и кадровата политика на ведомството си.

Вестник  Politico през юни съобщи, че Тилърсън веднъж е направил скандал в Белия дом, поради постоянните проблеми с назначаването на негови заместници.

Както твърдеше изданието, Тръмп е обещал на държавния секретар пълна свобода при кадровите въпроси, но в резултат болшинството от кандидатурите са били блокирани от Белия дом.

По-рано Тилърсън заяви, че в Държавния департамент липсва строга дисциплина, сътрудниците не желаят да вземат решения, а ведомството се нуждае от реформа.

Според държавния секретар, той има намерение до края на годината да разработи план за реорганизация и вече е наел две групи съветници.

Според  The New York Times, създадени са пет комитета, които анализират различни аспекти от дейността на отделите от Държавния департамент, а също Агенцията за международно развитие.

В частност, трябва да се разгледат въпросите за това, доколко програмите за чуждестранна помощ съответстват на националните приоритети на САЩ.

Бившият ръководител на американската нефтена корпорация  ExxonMobil Тилърсън е 69-ият държавен секретар.

Поканата да стане ръководител на американското ведомство бе отправена от  президента Доналд Тръмп.

Предшественик на Тилърсън бе демократът Джон Кери.

Петя Иванова за News Front

 

 

Тагове: ; ;