Япония отбеляза днес 72-а годишнина от американската атомна бомбардировка на Хирошима, съобщиха световните агенции.
С минута мълчание беше почетена паметта на жертвите на бомбардировката, погубила общо 140 000 души. По традиция минутата мълчание беше обявена точно в 08.15.часа местно време /23.15 в събота по Гринуич/ — в момента, когато на 6 август 1945 г. над града беше извършена първата атомна бомбардировка в света. При избухването на четиритонната уранова бомба, хвърлена от американския бомбардировач Б-29, моментално загинаха между 70 и 100 хиляди души. До края на 1945 г. броят на жертвите нарасна до 140 хиляди, а десетки хиляди японци в течение на десетилетия страдаха от последиците от облъчването.
Паметната церемония се състоя в Парка на мира в центъра на Хирошима. На нея присъстваха представители на над 80 държави.
Кметът на Хирошима Кадзуми Мацуи призова всички страни по света напълно да се откажат от ядреното оръжие. «Гражданското общество разбира, че ядреното оръжие е безполезно за гарантиране на сигурността на държавата. Днес една бомба може да бъде хиляди пъти по-мощна от тези, които бяха хвърлени преди 72 години. Всяко използване на ядрено оръжие може да превърне целия свят в ад», заяви кметът, цитиран от ТАСС и Асошиейтед прес.
Японският премиер Шиндзо Абе заяви, че за да се постигне целта за създаване на свят без ядрено оръжие, е нужно участието като на ядрените, така и на неядрените страни. «Япония като единствената страна, подложена на атомна бомбардировка, трябва да предприема неуморни усилия за постигане на свят без ядрени оръжия», изтъкна Абе/БТА

Тагове: ;