Русия обяви днес, че решението на Европейския съюз да санкционира руски заместник-министър на енергетиката заради доставките на турбини на германския концерн Сименс (Siemens) в Крим е политически мотивирано и незаконно, предаде Ройтерс.
Най-напред ЕС наложи санкции на Русия след военното анексиране на Крим от Украйна. Вчера Брюксел въведе допълнителни мерки в отговор на доставянето на газови турбини на Сименс в Крим, което нарушава съществуващите санкции.
«Намесата в спор между два стопански субекта е пряко нарушение на международните правни норми», се посочва в съобщение на руското енергийно министерство.
«Министерството на енергетиката на Русия няма съмнение, че ЕС е взел това решение въз основа единствено на политически съображения», се допълва в съобщението, цитирано и от ТАСС.
Трима руски представители — заместник-министърът на енергетиката Андрей Черезов, директорът на министерския отдел за оперативен контрол и управление в електроенергетиката Евгений Грабчак и Сергей Топор-Гилка, генерален директор на Технопромекспорт, дъщерна компания на държавната корпорация Ростех, получила турбините от Сименс, фигурират от вчера в черния списък на ЕС, което означава забрана за пътуване в Евросъюза и замразяване на авоарите им в страните от общността. Под удара на санкциите попадат и три руски предприятия.
През юли германската компания заяви, че нейни турбини, доставени на руски фирми, са били откарани без нейно съгласие на Кримския полуостров, който Русия анексира от Украйна през март 2014 г.
ЕС посочи като мотив на решението си, че отклоняването на турбините е станало «в нарушение на разпоредбите в договора за продажбата на турбините». Някои от санкциите, въведени срещу Русия през 2014 г., забраняват на европейски компании да търгуват с Крим или да правят инвестиции на полуострова/БТА

Тагове: ; ; ;