Венецуелският опозиционен лидер Леополдо Лопес беше върнат под домашен арест след като прекара четири дни във военен затвор, съобщи вчера в Туитър неговата съпруга Лилиан Тинтори, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.
«Леополдо току-що беше докаран вкъщи», написа Лилиан Тинтори, уверявайки, че двамата със съпруга й ще продължат да действат с още по-голяма решителност за постигане на мир и свобода във Венецуела.
Лидерът на партията «Народна воля» беше освободен от затвора на 8 юли и поставен под домашен арест, след като излежа три години от 13-годишната си присъда по обвинения в подстрекаване към насилие по време на протести на опозицията. Много правозащитни организации го смятат за политически затворник.
На 1 август Лопес отново беше откаран в затвора, заедно с друг лидер на опозицията — бившия кмет на столицата Каракас Антонио Ледесма. Според Върховния съд на Венецуела решението за връщането на двамата зад решетките било свързано с нарушаването на условията на домашния арест и съобщения, че подготвяли бягството си. В петък Ледесма също беше върнат под домашен арест/БТА

Тагове: ; ; ;