Делегацията на Молдова в Съвместната контролна комисия (СКК) (за спазване на режима на примирие в Приднестровието — бел.ред.) изрази своята загриженост от подготовката на военни учения в непризнатата от ООН Приднестровска Молдовска Република (ПМР), на които ще вземат участие и руските войници от миротворческата мисия на страната в региона, предаде UAWire, позовавайки се на бюлетин, публикуван от Бюрото за реинтеграция на Молдова.
„Голям брой военни машини и специално военно оборудване са забелязани недалеч от Търновка, област Слободзея (в ПМР). Военните наблюдателите на СКК срещат пречки, от представителите на командването на миротвортческите сили в Тираспол (столицата на ПМР). Според представители на комисията, руските и приднестровски войници, бързо са скрили военното оборудване и са блокирали достъпа на наблюдателите до района, където ще бъдат проведени ученията“, пише в бюлетина.
В документа е дебело подчертано, че провеждането на съвместни учения на ПМР и руските мироопазващи сили, е тежко нарушение на принципите за осъществяване на миротворческа мисия.
СКК е нарекла тези действия провокативни и способни да дестабилизират ситуацията в региона/Фокус

Тагове: ; ; ;