Министърът на външните работи на Китай Ван И коментира, че крайната цел на международното общество не е въвеждането на санкции срещу Северна Корея, а разрешаването на кризата и спирането на ядрената програма на страната чрез дипломатически средства, предаде ТАСС.
„Санкциите са необходими, но в никакъв случай не са крайната цел. Целта е да се върнем към обсъждане на ядрения проблем на Корейския полуостров на масата за преговори, да се изработи окончателен способ за разрешение на кризата, чрез мирни преговори и така да се стигне до денуклеаризация на полусострова, което ще осигури дългосрочната стабилност на региона“, заяви Ван.
„Поради тази причина, Китай се надява, че всички страни ще разгледат сериозно и ще приемат, предлаганата от Пекин инициатива за прекратяването на двете действия, които покачват напрежението (Ракетно-ядрената програма на Северна Корея и военните учения на САЩ, съвместно с Южна Корея). Това е най-ефективното и реализируемо, а също така рационално и справедливо предложение“, отбеляза той.
Според Външният министър на Китай, тази инициатива ще позволи да бъде свалено напрежението на полуострова и ще разреши най-острите опасения на съответстващите страни в сферата на сигурността/Фокус

Тагове: ; ; ; ; ;