ВМРО-ДПМНЕ днес за пореден път направи оценката, че македонското правителство е подписало «вреден договор» с България, в който не са дефинирани макиедонска нация, и език и призова депутатите от управляващия Социалдемократически съюз /СДСМ/ да не го подкрепят, предаде агенция МИА.
«Марионетното правителство на СДСМ лъже чрез своя говорител Миле Бошняковски, когато казва, че в договора са дефинирани македонската нация и език.

Или Бошяковски не е виждал договора, което е скандално, а тъй като смятаме, че го е видял, излиза още по-голям скандал, че той грубо лъже македонската общественост», каза генералнят секретар на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски на пресконференция.
Той подчерта, че никъде в договора не се споменава или дефинира македонска нация като отделна идентична цялост, нито пък македонски народ като отделна идентична цялост.
«В договора има срамна формулировка — «македонски език съгласно Конституцията на Република Македония». Такава формулировка няма в нито един договор, който Република България е подписала с друга страна. Тази подценяваща формулировка се използва единствено за Република Македония и за македонския език, от което ясно се вижда, че нещо не е както трябва, тоест не се признава македонският език като отделна идентична цялост.

Това е истината, това е факт и това е една от причините договорът да е вреден, а вината за тази щета ще носи изключително господин Зоран Заев», каза Мицкоски и повторно призова депутатите от СДСМ да не подкрепят договора.
По-рано днес правителственият говорител Миле Бошяковски каза, че в Договора с България има аргументи, с които се потвърждават македонската нация и македонският език като отделни и че това е приключил въпрос за правителството.
С Договора миналото и историята са поставени като основа за бъдещето, каза говорителят в отговор на журналистически въпроси.
«Договорът е основа за сътрудничество и добросъседство и ще допринесе за подобряване в много сфери — инфраструктурата, търговския обмен, митническите и граничните облекчения», подчерта Бошняковски на пресконференция/БТА

Тагове: ; ; ;