Препоръката за изпращането на високо-технологични противотанкови оръжия на Украйна е на бюрото на президента на САЩ Доналд Тръмп в Белия Дом. Предложено е да бъдат изпратени антитанкови ракети „Javelin“, на цена около 50 милиона долара.

„Това е правилният ход и виждам отпечатъците на Министъра на отбраната Матис върху него“, коментира Адмиралът в оставка Джеймс Ставридис, бивш командващ от НАТО и анализатор на NBC.

„Това е много логичен и обоснован ход, който ще помогне в сдържането на Русия, тъй като ще посее съмнения в умовете на агресорите, в желанието им да използват офанзивни оръжейни системи“, добави той.

Според телевизията, Русия е анексирала Крим през 2014 г. и продължава да поддържа проруските бунтовници в Източна Украйна. Предложението за доставката на тези оръжия, се направи на фона на нарастващото напрежение между Белия Дом и Конгреса, относно това, как да бъде отговорено на намесата на Русия в изборите през 2016 г. и разследването на

Специалния съветник Робърт Мюлер за възможно взаимодействие между кампанията на Тръмп и Русия. Президентът одобри закона за новите санкции срещу Русия, наложени заради кибератаките ѝ и действията ѝ в Украйна, но се оплака, че това е нанесло вреда на отношенията между двете страни.

Източниците на телевизията са заявили, че няма окончателно решение за доставката на оръжията, но са потвърдили, че Пентагонът одобрява подобен ход.

Говорител на Пентагона не е дал детайли относно пратката и е коментирал, че „все още няма решение по въпроса“.

„Мога да кажа, със сигурност, че нито сме предоставили защитни оръжия на Украйна, нито сме отхвърлили възможността да го направим“, е заявил говорителят на Държавния департамент Хедър Науерт, по време на брифинг.

Според източниците на телеивзията, все още не е решено дали САЩ ще снабди Украйна с „Javelin”, чрез посредник и дали американски военнослужщи ще обучават украинските военни да ги използват.

Най-често срещания руски танк е Т-90, според Лорен Томпсън, Оперативен директор на Института Лексингтън, консервативен тинк-танк.

Той обясни, че ракетите „Javelin” атакуват машината по горната част, една от най-уязвимите ѝ точки, докато другите ПТО, които се изстрелват от рамото, не могат да нанесат сериозни щети на руския танк/Фокус

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;