Журналистът Саймър Шустер за Time отбелязва, че “при всеки нов опит да завърже приятелство със Запада Путин се надява, че главите на другите държави ще преодолеят ограниченията, наложени от техните пълномощия, така, както самият той прави в Русия”.

“Но те винаги го разочароват, макар никой да не го е правил така зрелищно, както президентът Тръмп”, се казва в статията.

Конгресът на САЩ изпрати на Тръмп защитен от неговото вето законопроект за нови санкции срещу Русия, поради предполагаемата намеса в президентските избори в САЩ миналата година – и това по-малко от месец, след като двамата президенти за първи път се срещнаха по време на G20 в Хамбург.

Законопроектът доказа на много хора в Москва, че Тръмп е безпомощен лидер, неспособен да изпълни своите тържествени обещания да “оправи” отношенията с Русия.

“А след като Тръмп не може да се разбере със своите законодатели – значи той е слаб”, написа политическият аналитик Алексей Макаркин в статия, посветена на законопроекта за санкциите.

“Но Макаркин изпусна едно обстоятелство, което, както ни се струва, не може да бъде разбрано от Путин, а именно: членовете на Конгреса в САЩ, в това число републиканците, не са “свои законодатели” за Тръмп. Те представляват еднакво ценна част от правителството, съвсем като съдебната власт, която нееднократно блокира имиграционния дневен ред на Тръмп, посочва Шустер.

Това неразбиране на пределите на изпълнителната власт е от ранните години на управлението на Путин, в продължение на тези години той установи контрола си в Русия и започна да мисли, че неговите западни колеги могат да направят същото в своите страни”, пише авторът.

“Журналистът отбелязва, че по руските телевизионни канали неспособността на Тръмп да усмири американските СМИ се представя като признак на това, че САЩ се управляват от всемогъща политическа клика, която просто този път е застанала срещу Тръмп.

“Това е нов поврат на познатия сюжет, навеждащ на мисълта, че Кремъл все още се държи за надеждата, че Тръмп ще се хване в американската система и ще я обърне към алианс с Москва”, пише авторът.

Ние чакахме достатъчно дълго, че нещо може да се промени към по-добро, питаехме надежда, че ситуацията по някакъв начин ще се промени. Но, съдейки по всичко, ако тя се промени, то това съвсем няма да е скоро”, цитира журналистът руския президент Путин.

Петя Паликрушева-Иванова за News Front

Тагове: ; ; ;