Ако има едно място в света, където различните позиции на САЩ и Европейския съюз относно иранското ядрено споразумение да бъдат обсъждани, то това ще бъде Техеран, предава Deutsche Welle. В събота именно там ще положи клетва преизбраният президент на страната Хасан Рухани.
Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката за сигурност Федерика Могерини и френският министър на външните работи Жан-Ив ле Дриан ще бъдат сред гостите на церемонията. Германия ще бъде представена от заместник-министъра на външните работи.
Тяхното присъствие там ще бъде в пълен разрез с позицията на САЩ. Още по време на посещението си в Саудитска Арабия през май американският президент Доналд Тръмп заяви, че всички държави „трябва да се обединят, за да изолират Иран“. Тази гледна точка сериозно заплашва така нареченото иранско ядрено споразумение, подписано едва преди две години.
До момента сделката се спазва. В шест поредни доклада Международната агенция за атомна енергия потвърждава, че Техеран изпълнява поетите ангажименти. Именно поради тази причина според ЕС споразумението е голяма стъпка към това светът да стане по-сигурен и да се спре разпространението на ядрено оръжие/Фокус

Тагове: ; ; ;