Американският вицепрезидент Майкъл Пенс направи още една серия антируски изявления в Подгорица, заплашвайки лидерите на Западните Балкани с мита за руската заплаха и обвинявайки нашата страна, че се опитва да промени насилствено границите в региона, се казва в съобщение на руското външно министерство, цитирано от македонски и сръбски медии.
В частта, отнасяща се до Македония, официална Москва отново застава в защита на ВМРО-ДПМНЕ.
«САЩ и ЕС не се подвоумиха да пренебрегнат волята на избирателите в Македония и не позволиха на партията, която спечели изборите на 11 декември, да формира правителство. Кой се меси във вътрешните работи и използва сила на Балканите? Москва или Вашингтон?», се казва в съобщението.
На среща на върха на Адриатическата харта в Подгорица на 2 август Пенс заяви: «Както добре знаете, Русия продължава да се опитва да преначертае насилствено международните граници, а тук, в Западните Балкани, Русия полага усилия да дестабилизира района, подкопавайки вашите демокрации, и да ви раздели едни от други и от останалата част на Европа.»
На срещата в Подгорица македонският премиер Зоран Заев поискал пряка подкрепа от САЩ за приемане на страната в НАТО, на което получил отговор от Пенс, че САЩ ще помогнат по отношение на спора с Гърция, когато бъде необходимо, допълва сайтът 24 вести/БТА

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;