Политиката на Румъния по отношение на Русия се характеризира със „сдържане и диалог“, каквато е и политиката на НАТО към Москва. Това заяви Министърът на външните работи на Румъния Теодор Мелешкану.
„Отношенията с Русия могат да бъдат ясно определени с две думи: сдържане и диалог. Сдържане, означава присъствие в източната част на европейския континент, където, в момента, поне от страна на Русия, има сериозно съсредоточаване на въоръжени сили и въоръжение. Това присъствие трябва да бъде пропорционално, без да произвежда впечатление за опасност, но да осигурява безопасността на източния фланг. Диалога се провежда по теми, които не са предмет на санкции.“, заяви Мелешкану.
Той, също така, коментира решението на правителството на Молдова, да обяви руския вицепремиер Дмитрий Рогозин за персона нон грата в страната: „Той ще изказва своята гледна точка, но не от територията на Молдова, а в Москва или на друго място. За него повече няма да има трибуна или възможност да говори такива неща в тази страна.“
Освен това, Мелешкану заяви, че в МВнР на Румъния е създаден отдел за Стратегически комуникации за анализ и противодействия на изфабрикувана информация.
„Лъжливите съобщения постъпват по различни канали и на тях трябва да се оказва необходимото протидействие не чрез цензура или пропаганда, а като се представят реалните и конкретни факти, които ще дадат на хората необходимата информация“, обяви румънският министър. Според него такава информация „идва и от други страни, но Русия е особено активна в използването на тази технология.“/Фокус

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;