Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън заяви, че той и президентът на САЩ Доналд Тръмп “не са във възторг” от гласуването на конгреса за антируските санкции. Впрочем, отбелязва Politico, всичко, според думите на Тилърсън, посочва, че Тръмп ще подпише този закон.

 Тилърсън съобщи пред журналисти, че е предупреждавал руския президент и външния министър на Русия за влошаване на отношенията с Вашингтон.

Когато се срещнах с президента Путин в Кремъл през март, аз му казах, че в момента ситуацията е лоша, но, повярвайте ми, тя може да се влоши още. Същото нееднократно казвах на министър Лавров, цитира изданието думите на Тилърсън.

Държавният секретар на САЩ отбелязва още, че и той, а и президентът Тръмп не са във възторг от гласуването на конгреса по антируските санкции. Впроем, той отбелязва, че всичко посочва, че Тръмп ще подпише този закон и ние с това ще се наложи да работим.

Според държавния секретар, гласуването отряза волята на американския народ, защото е било проведено от представители на американците в парламента.

Но лично той е уверен, че жителите на САЩ поддържат стремежа на администрацията на Тръмп да се сближи с Русия.

“Мисля, че американците искат отношенията между двете най-могъщи ядрени нации да се подобрят”, цитира изданието думите на Тилърсън.

 От момента, в който Тръмп е заел длъжността президент, администрацията е дала на Русия ясно да разбере, че е настроена да работи съвместно.

“Считам, че от гледна точка на Тръмп, от гледна точка на това как той ще погледне в очите на своя народ, той трябва да направи нещо. Усложнява ли това живота ни? Разбира се, усложнява го!”, така Тилърсън обясни факта, че Тръмп все още не е подписал законопроекта (статията е преведена преди подписването на законопроекта от Тръмп, бел.ред)

Държавният секретар на САЩ съобщи на пресата също, че има намерение да се срещне с руския си колега “по време на официалната среща в Манила” през предстоящите почивни дни.

Двамата политици, според Тилърсън, вече са обсъждали действията на конгреса.

“Бих нарекъл нашия разговор професионален. В него нямаше агресия. Ние с външния министър Лавров разбираме нашите роли, задълженията ни. Мисля, че той, както и аз, имаме намерение съвсем сериозно да направим отношенията между нашите страи по-близки”, заяви Рекс Тилърсън.

Петя Иванова за News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;