Адресираните до американците искания на Владимир Путин да съкрати броя на сътрудниците в дипломатическите представителства на 755 човека доведе до това, че “двустранните отношения достигнаха ново дъно”, пише Иво Мийнсен на страниците на швейцарското издание Neue Zuercher Zeitung.

Но по времето на студената война “вече е имало подобно дипломатическо изостряне през лятото на 1986 година”. Тогава САЩ и СССР изхвърлиха общо 85 дипломати.

Този стар конфликт започва на 23 август 1986 година с ареста на съветския сътрудник към ООН Генадий Захаров, които се опита да купи плановете на американците за разполагането на ракети от сътрудник на ФБР. След няколко дена СССР “нанесе ответен удар и под предлог за шпионаж арестува американския журналист Николас Данилоф”, припомня изданието.

Тогава източници от правителството на САЩ, както съобщи New York Times,

твърдяха, че “никой не е очаквал толкова твърда реакция от СССР, в това число, защото Захаров “бил малка пешка”.

Независимо от някои опасения – страните продължаваха да “развъртат спиралата на изострянето”.

“Администрацията на Рейгън реагира след прогонването на 25 акредитирани към ООН съветски  дипломати и заплаши със съществено съкращаване в съветското посолство във Вашингтон и консулството в Сан Франциско в случай на отговор на Москва. В резултат Кремъл реагира незабавно, прогонвайки петима американски дипломати. След това САЩ изгониха още 55 съветски дипломати”.

Но пикът на кризата беше през октомври, когато СССР се наложи да съкрати 250 съветски работници към посолството в САЩ, за да направи така, че там да работят еднакъв брой сътрудници, както и в съветските представителства в САЩ, а именно – 251.

В резултат американците пострадаха от това по-силно, отколкото днес, защото при съветската икономика да се получат ежедневни услуги от рода на техническо обслужване на автомобили беше доста по-трудно. По такъв начин американците доста повече зависеха от местните работници, а не от съветските дипломати в САЩ

“Този случай показа на американците и руснаците, колко бързо  и непредсказуемо може да се случи изострянето, за което не налага да се плати голяма цена…Впоследствие страните се отказаха от по-нататъшни провокации”.

След четвърт век “се изясни, че механизмът на студената война продължава да живее, в последното си искане Путин се позова на това, че в Русия трябва да работят толкова американци, колкото руснаци работят в САЩ”, добавя Neue Zuercher Zeitung

Петя Иванова за News Front

Тагове: ; ; ; ; ;