Служителите на ФБР били фиксирали опити за разпространение в социалните мрежи в деня на президентските избори през 2016 г. на изфабрикувани публикации, те подозират, че това може да има отношение към Русия. Такова твърдение направи в ефира си телевизия  CNN.

Според версията на източниците на канала, в деня на изборите 8 ноември 2016 г. група специалисти от ФБР по сигурността в киберпространството са направили наблюдение върху социалните мрежи, в това число Фейсбук и Туитър.

Властите в САЩ уж са фиксирали, че някои постове в социалните мрежи са били използвани за разпространението на изфабрикувани публикации.

Някои от тях се отнасяли за кандидата на демократите Хилъри Клинтън.

Според твърденията на CNN, ФБР допуска, че посочената дейност е била осъществявана в това число и от намиращи се извън пределите на САЩ лица.

В бюрото подозирали, че някои постове в социалните мрежи са се използвали по такъв начин в рамките на «руската кампания с цел дезинформация».

От какво точно са предизвикани тези предположения, източниците на телевизията така и не уточняват.

В публикацията се отбелязва, че сътрудниците на ФБР, които проследяват социалните мрежи, всъщност, са били на ръба на нарушаването на закона.

Опозиционната Демократическа партия в САЩ се опитва да инициира скандал около приписваните на президента Доналд Тръмп и неговите помощници връзки с Русия.

Според американския лидер и ръководителите в неговата администрация, усилията на демократите са политизирани и насочени към делегитимизация и дискредитация на законната изпълнителна власт в САЩ.

В Москва на високо ниво също нееднократно отхвърлят изявленията за това, че Русия се е опитвала да се намесва в предизборните процеси в САЩ.

Петя Паликрушева за News Front

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;