Руските ответни дипломатически мерки замразяват отношенията със САЩ”, твърди в заглавието си американското издание The Christian Science Monitor.

Според автора на статията Фред Уейр, рундът от съкрушителни политически удари “изглежда почти безпрецедентен в неспокойната история между тези две страни”.

“Вероятно това няма да ни хвърли буквално към връщането в предишната студена война, казват експертите, но злият, непримирим, противопоставящ доброто на злото дух от тази епоха, както изглежда, се носи с рев назад с нова сила”, пише Уейр, отбелязвайки, че един щатен сътрудник от американското посолство е описал царящото в него настроение като “мрачно”.

“Намираме се в ситуация, в която в близко бъдеще няма да има начини да променим ситуацията към по-добро, а ще има доста начини да я влошим”, отбелязва в разговор с изданието Фьодор Лукиянов, главен редактор на списание “Русия в глобалната политика”.

Други експерти посочват, че Русия и САЩ имат мощна мрежа за сигурност, наложила се още в края на 1980-те.

“Вероятно ни чака период на жестока конфронтация, но ситуацията не е критична. Това не е нова студена война”, цитара авторът Владимир Дворкин, експерт по сигурост към Института за световна икономика и международни отношения към РАН.

Петя Иванова за News Front

Тагове: ; ; ; ;