Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа закон за санкции срещу Русия, Иран и КНДР, но изрази недоволството си от документа. Независимият политолог Александър Сафонов обясни в ефира на радио Sputnik от какво, според него, е недоволен Тръмп.

Американският лидер подложи на критика подписания от него документ, заявявайки, че законът е бил приет спешно и съдържа редица явно неконституционни клаузи.

Спрямо икономиката на Русия законът разширява редица секторни санкции. В частност, той съкращава максималните срокове за финансирането от руски банки, намиращи се под санкциите на САЩ, както и от компании от нефтогазовия сектор.

Законът коригира кръга на дълбоководните и арктически шелфови проекти, а също нефтогазовите проекти.

Той предполага, че главата на държава може да налага санкции върху лица, които инвестират в изграждането на руски експортни тръбопроводи над 5 милиона долара за година или 1 милион долара еднократно. В закона специално се посочва, че САЩ продължават да противодействат на изграждането на газопровода Северен поток-2”.

Тръмп фактически бе заставен да подпише този закон – това е силен удар за президента на САЩ. Това заяви Александър Сафонов, политолок пред радио Спутник.

Това е капан за Тръмп. Противниците го заставиха да подпише закон, който намалява неговите пълномощия. Той нямаше никаква възможност да откаже.

Тръмп има трудности във вътрешната политика, а сега е със завързани ръце и във външната политика, която фактически се изплъзва от ръцете на неговата администрация. Това е много силен удар, при това ударът е демонстративен, той не можеше да се предотврати, отбеляза Сафонов.

Според експерта, всички по-нататъшни действия на президента на САЩ предизвикват критика от страна на неговите опоненти.

Енергетиката е тази болна точка, през която санкциите са струпани върху Русия. Конгресът специално си оставя редица вратички, за да може отношенията между двете страни така или иначе да се развиват. Но е забавно, че, от една страна, отговорността за голяма част от всичко се прехвърля върху Тръмп, а не върху отсрещната страна

Тръмп се лишава от инструменти за провеждането на ефективна външна политика. Той при всички положения ще бъде виновен, независимо от това, какво ще успее или няма да успее да извърши, счита Александър Сафонов.

Превод и редакция: Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ; ;