Лидерът на мемориалното сдружение «Курск» Ежи Тиц отбеляза, че за разрушаването на паметници, трябва да се докажа, че те наистина пропагандират, възхваляват, символизират комунизма».
Обновеният в Полша закон за декомунизацията не дава на местните власти правото да се разрушават паметниците на Червената армия. Както съобщи лидерът на полското мемориално сдружение «Курск» Ежи Тиц, до този извод са стигнали юристите във Варшава, които са били наети за анализ на ситуацията.
През юли властите в Полша приеха поправки на закона за забрана пропагандата на комунизма или друг тоталитарен строй в имената и обектите.
Документът предполага разрушаването на паметници от съветската епоха, в това число, както заявиха законодателите, мемориалите в чест на Червената армия.
Институтът за национална памет в Полша, който има ролята на консултиращ орган, направи списък на 229 подлежащи на демонтаж мемориали на Червената армия в Полша.

Монумент "Воин-освободитель" в Трептов-парке, Берлин

 

«Варшавските юристи считат нещата за очевидни. За да бъде свален паметник, трябва да се докаже, че той наистина пропагандира, възхвалява,символизира комунизма. Експертизата съдържа документи, постановления от съда в Страсбург, касаещи в това число червената звезда и доказващи, че този символ не пропагандира комунизма», посочи Тиц.

«У нас няма паметници, които пропагандират комунизма. В закона няма изрична формулировка, която прав текст да посочва, че паметниците са изградени в знак на благодарност към Червената армия. Ако докажат в съда, че даденият обект влияе например към нарастването броя на комунистите в Полша, тогава ще говорим. Но това няма как да бъде доказано», констатира лидерът на «Курск».

Тагове: ; ; ; ;