Двама мъже са обвинени за престъпления, свързани с тероризъм, включително планове да поставят самоделна бомба на пътнически самолет, излитащ от Сидни, и да създадат устройство, отделящо отровен газ, съобщи австралийската полиция, цитирана от Ройтерс.
Заместник-началникът на австралийската федерална полиция Майкъл Фелън заяви, че двамата мъже са получили помощ от Ислямска държава в Сирия за заговора, който е бил насочен срещу самолет на «Етихад еъруейз». При опита на 15 юли обаче извършителите не успели да преминат с бомбата през охраната на летището.
«Това е един от най-сложните заговори, опитвани на територията на Австралия», подчерта Фелън. Той добави, че използваният експлозив е с висока сила и аналогичен на военните. Двамата се опитали да сглобят и химическо устройство.
«Инструкциите са идвали от високопоставен член на Ислямска държава», добави Фелън, цитиран от Франс прес.
Австралийската полиция арестува четирима души при акция в Сидни през миналия уикенд, припомня Ройтерс. Един от тях беше освободен, а друг е задържан без обвинение по силата на антитерористичното законодателство в страната/БТА

Тагове: ; ; ; ; ;