Конгресът иска да застави Пентагонът да наруши Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък радиус на действие, в рамките на поредният опит да ограничи Доналд Тръмп в отношенията му с Москва, пише Politico.

Отбранителните законопроекти, подготвяни както в Палатата на представителите, така и в Сената, изискват от военните да започнат разработката на ракети със среден радиус, забранени от договора, който е сключен между Роналд Рейгън и Михаил Горбачов през 1987 г.

“Привържениците на тази стъпка твърдят, че той е необходим, защото руският президент Владимир Путин е нарушил пакта.

Но опонентите се опасяват, че това ще доведе до рискове от ядрена конфронтация в момент, в който отношенията между двете страни са падали до нивото на студената война”, пише авторът на статията Брайън Бендер.

Административно-бюджетното управление на Белия дом разкритикува Палатата на представителите за тази инициатива, отбелязвайки, че тя “завързва администрацията към специфична ракетна система, което ограничава потенциалните възможности за военен отговор”.

Администрацията “понастоящем разработва интегрирана дипломатическа, военна и икономическа военна стратегия, която ще доведе до максимум натиск върху Русия”, се каза в неотдавнашното изявление.

Тръмп получи неочаквана подкрепа от демократите в Конгреса, които са разтревожени от потенциалното разпалване на надпревара във въоръжаването. Подкрепата е от сенатора Патрик Лихи, който гласува за ратифициране на РСМД от 1988 г.

Сега, както и тогава, ядреното оръжие със среден радииус на действие не е фактор за сдържание, но маже да увеличи вероятността от грешки, които да доведат до невъобразимото”, отбеляза Лихи в изявление за изданието Politico.

Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;