По време на срещата на американския вицепрезидент Майк Пенс с лидерите на страните от Адриатическата харта, проведена в Подгорица, македонският премиер Зоран Заев заяви, че се надява страната му да стане 30-ия член на НАТО. Според него това може да се постигне чрез интензивна работа със съседите и чрез разширяването на участието на македонската армия в мисиите на алианса.
Американският вицепрезидент Майк Пенс, който приключи европейската си обиколка в Подгорица, заяви, че «бъдещето на Западните Балкани е на запад».
Темата за евроатлантическата интеграция на Македония е водеща за всички македонски медии.
Сериозно внимание на темата се обръща и в Сърбия. Според белградското радио „В — 92″ „зад кулисите на лидерската среща на страните от Адриатическата харта в Подгорица македонският премиер Зоран Заев е успял да договори с американския вицепрезидент Майк Пенс ново име за страната, под което тя да може да получи покана за членство в НАТО». Изданието „Mondo» предава, че сред предложените от Заев имена, според сръбските медии, са били «Горна Македония», «Северна Македония» и «Република Македония (Скопие)». 

ТВ „21“ (Македония): Бившият македонски посланик в НАТО е убеден, че Македония ще стане членка на Алианса
Бившият посланик на Македония в НАТО, Нано Ружин, е убеден, че страната ще стане 30-та членка на Алианса, предава „ТВ 21“ .
Нано Ружин смята, че приятелските отношения със съседните на Македония страни, водят до възможността да се придобие поддръжка за по-лесното извървяване на пътя към евроатлантическата интеграция.
Той твърди, че САЩ обръщат по-голямо внимание на Македония, откакто се е разбрало, че в региона има голямо руско влияние.
Бившият посланик подчерта, че решаването на отворените въпроси с България, както и подписването на Договора за добросъседство между двете страни, отхвърля съмненията относно желанието на страната за сътрудничество в региона.
Превод и редакция: Симеон Миланов

„Спутник“ (Сърбия): Зоран Заев „прекръсти“ Македония, за да влезе по-бързо в НАТО
Зад кулисите на срещата на лидерите от Адриатическата харта в Подгорица, премиерът на Македония Зоран Заев е договорил с делегацията на САЩ ново име за страната си, за да влезе по-бързо в НАТО, предава сръбското издание на руския „Спутник». Според изданието Заев е поискал от американците подкрепа при провеждане на референдум в Македония за смяната на името, тъй като се страхува от безредици.
„Спутник“ се позовава на източник, близък до македонската делегация, който съобщава, че на срещата на с вицепрезидента на САЩ Май Пенс, Заев му е представил плана за смяната на името на Македония.
Според изданието Заев е предложил на Пенс няколко имена, сред които „Горна Македония», „Северна Македония» и „Република Македония (Скопие)».
Превод и редакция: Мариела Русева

„Алфа ТВ“ (Македония): Гърция обвинява Македония, че е нарушила спогодбата от 1995 година
Гърция обвинява Македония, че е нарушила спогодбата от 1995 година, предава македонският телевизионен канал „Алфа ТВ“ .
Според Атина, излизането на македонски тенисистки с екипи, на които пише името „Македония“, по време на европейското младежко първенство по тенис, е провокация.
Според привременния договор от 1995 година, Бившата югославска република Македония, може да участва в международни организации само под временното си име. Още веднъж свидетелстваме, че БЮРМ, след получаването на членство в международна организация, се опитва да наруши временното споразумение“, се казва в писмено изявление на гръцкото Министерство на външните работи.
Гърция смята името „Македония“ за проблемно, докато България счита „Северна Македония“ за такова, тъй като това включва и Пиринска Македония, която е българска територия.
„България като свое искане, настоява решаването на въпроса за името да не бъде свързано със северни географски понятия, тъй като в България има Пиринска Македония“, е заявил българският външен министър Екатерина Захариева.
Превод и редакция: Симеон Миланов

„Актуално 24“: Македония може да разчита на подкрепата на САЩ за интеграция в НАТО
Република Македония може да разчита на подкрепата на САЩ за интеграция в НАТО. Това става ясно от думите на американския вицепрезидент Майк Пенс след срещата му в Подгорица с македонския премиер Зоран Заев, предава македонското издание „Актуално 24“. Пенс изрази подкрепата си към правителството на Македония, както и към поетите ангажименти на страната за членството й в НАТО.
Според изданието американският вицепрезидент Майк Пенс се е интересувал от реализацията на Плана 3-6-9, като е подчертал, че е от голямо значение да се гарантира върховенството на закона в Македония.
„Актуално 24“ допълва, че за САЩ са от голямо значение демократичните процеси и борбата с корупцията, свободата на медиите, доброто управление.
Позицията на вицепрезидента Пенс е била, че премиерът Зоран Заев води реформите и интеграционните процеси с положителна енергия и ентусиазъм. Според Пенс това е в съответствие с нуждата на региона за ново поколение лидери, освободени от миналото, които виждат бъдещето на страната и гражданите си.
Изданието уточнява, че общата оценка от срещата е, че регионът показва голяма взаимна солидарност и има подкрепата на САЩ за евроатлантическа интеграция.
Превод и редакция: Мариела Русева

Сърбия: Заев «прекръсти» Македония (ОБЗОР)
«Зад кулисите на лидерската среща на страните от Адриатическата харта в Подгорица македонският премиер Зоран Заев е успял да договори с американския вицепрезидент Майк Пенс ново име за страната, под което тя да може да получи покана за членство в НАТО», предава белградското радио «В — 92».
Според сръбското издание на руския «Спутник» на закритата среща Заев е поискал подкрепата на САЩ за провеждането на референдума за промяна на името на Македония.
Според «Mondo» сред предложените от Заев имена, според сръбските медии, са били «Горна Македония», «Северна Македония» и «Република Македония (Скопие)».
По време на срещата на американския вицепрезидент Майк Пенс с лидерите на страните от Адриатическата харта, проведена в Подгорица, македонският премиер Зоран Заев заяви, че се надява страната му да стане 30-ия член на НАТО. Според него това може да се постигне чрез интензивна работа със съседите и чрез разширяването на участието на македонската армия в мисиите на алианса.
Американският вицепрезидент Майк Пенс, който приключи европейската си обиколка в Подгорица, заяви, че «бъдещето на Западните Балкани е на запад».
В македонската делегация на срещата в Подгорица са участвали вицепремиерът и министър на отбраната Радмила Шекеринска, вицепремиерът по прилагането на Рамковия договор Хазби Лика, министърът на външните работи Никола Димитров и депутатът Стево Пендаровски.

Македонският премиер Зоран Заев се надява страната му да стане 30-ия член на НАТО (ОБЗОР)
По време на срещата на американския вицепрезидент Майк Пенс с лидерите на страните от Адриатическата харта, проведена в Подгорица, македонският премиер Зоран Заев заяви, че се надява страната му да стане 30-ия член на НАТО. Според него това може да се постигне чрез интензивна работа със съседите и чрез разширяването на участието на македонската армия в мисиите на Алианса.
Американският вицепрезидент Майк Пенс, който приключи европейската си обиколка в Подгорица, заяви, че «бъдещето на Западните Балкани е на запад».
Темата за евроатлантическата интеграция на Македония е водеща за всички македонски медии.
Държавната агенция «Макфакс» цитира думите на Заев, че «Македония заслужава своята евроатлантическа интеграция и че новото правителство е влязло храбро в реформите и е готово да демонстрира отговорност към международната общност.»
«Телевизия Нова», «Канал 5», електронните издания «Плюс Инфо», «Локално», «Свободна Европа», агенция «Мета» и вестник «Вечер» извеждат в заглавие на репортажа си думите на Зоран Заев «Очакваме Македония да стане 30 член на НАТО».
Македонският «Фокус» съобщава, че според Заев Македония ще увеличи бюджета си за отбрана и участието си в мисиите на НАТО.
«Плюс Инфо» и изданието «Фактор» пишат, че «Македония ще тръгне с бързи крачки към НАТО»
Според «Нова ТВ» Заев е оптимист за евроатлантическото бъдеще на Македония и смята, че страната му ще се справи с изоставането, допуснато през последните години.
«Стандарт» пише, че за правителството на Заев «успехът му е мотивация» за целия регион на Западните Балкани.
Македонските медии се обединяват около становището на правителството, че европейската интеграция е общото бъдеще за страните от Западните Балкани.
В македонската делегация на срещата в Подгорица са участвали вицепремиера и министър на отбраната Радмила Шекеринска, вицепремиера по прилагането на Рамковия договор Хазби Лика, министърът на външните работи Никола Димитров и депутата Стево Пендаровски.

«Вечер» (Македония): Зоран Заев очаква Македония да стане 30-ят член на НАТО
Македонският министър-председател Зоран Заев заяви, че Македония е засилила сътрудничеството си със страните от региона и очаква да стане 30-тият член на НАТО, пише македонският вестник «Вечер».
Заев по време на обръщението си на срещата на високо равнище на страните-членки на Адриатическата харта, на която присъства и вицепрезидента на САЩ Майк Пенс подчерта, че членството на Черна гора в НАТО представлява насърчение, защото показва, че всички могат да се издигнат и да допринасят за колективни нужди, но и за нуждите и интересите на своите граждани.
«Очакваме Македония да стане 30-ят член на НАТО. Енергично работим за сътрудничество в региона, отваряме се към съседите. Вчера подписахме договора за добросъседство с България, засилваме сътрудничеството и с другите страни в региона», подчерта Заев. Според него тези стъпки, които предприема новото правителство на Македония, трябва да допринесат за развитието на Македония и региона. Заев изрази надежда, че това ще насърчи и ускори процеса на интеграция на Македония в НАТО и ЕС. Той обяви, че Македония в бъдеще активно ще се включи в мисиите на НАТО и ще увеличи бюджета си за отбрана.
» Окуражени сме от оптимизма, вярата и подкрепата на нашите граждани, както и от подкрепата на САЩ. Това е силен мотив да оправдаем доверието и да осъществим очакванията. Това което днес ни показва вицепрезидентът на САЩ е, че Македония и страните от Западните Балкани имат верен партньор. Наясно сме, че регионът е стратегическа част за глобалната сигурност», добави македонският министър-председател.
Заев заедно с черногорския си колега Душко Маркович е са домакини на срещата на високо равнище на страните членки на Адриатическата харта, председателствана от Република Македония.
На срещата участват и премиерите на Албания Еди Рама, на Хърватия Андрей Пленкович, на Черна гора Душко Маркович и на Босна и Херцеговина Денис Звиздич, както и на страните наблюдатели Сърбия, представяна от министър-председателя Анна Брнабич, на Косово с министър-председателя Хашим Тачи и на Словения с министър-председателя Миро Церар.
В състава на делегацията на Македония присъстваха министърът на отбраната Радмила Шекеринска , вицепремиерът, отговарящ за прилагането на Рамковото споразумение и политическа система Хазби Лика, министърът на външните работи Никола Димитров и депутатът Стево Пендаровски .
Превод и редакция: Виктор Турмаков

«Локално» (Македония): Зоран Заев изрази готовност за сътрудничество със страните от региона и за членство в НАТО
Министър-председателят на Македония Зоран Заев заяви, че с присъствието му на срещата на високо равнище на страните членки от Адриатическата харта дава послание, че страната е готова да си сътрудничи и чрез интеграционните процеси да «доведе региона до голямото семейство на НАТО», предаде македонската медия «Локално».
Заев добави, че членството на Черна гора в НАТО е окуражително послание на Алианса, че вратите са отворени за всички, които ще се издигнат над собствените си предизвикателства и ще покажат, че могат да допринасят за колективни нужди и за собствените си граждани.
«Изразявам вяра и готовност за действие, за да може Македония да бъде 30-та страна член на НАТО. Интеграцията в НАТО и в Европейския съюз са стратегически цели за нашата държава. Новото правителство ще се ангажираха и на този форум е решено да бъде локомотива на влака към тези две организации, за да гарантираме добър живот на нашите граждани и бъдещето на децата си. За да ускорим интеграцията в ЕС и НАТО, започнахме плана «3-6-9″ за реформени приоритети, които водят до професионални и независими институции, демократизация на цялото общество, а оттам и към качеството на живот за всички граждани», добави Заев.
Той обяви, че Македония ще увеличи бюджета си за отбрана и ще увеличи участието в мисии на НАТО, а и ще засили отношенията си със страните членки на Адриатическата харта.
На свой ред присъстващият на срещата вицепрезидент на САЩ Майк Пенс, заяви, че бъдещето на Западните Балкани е на Запад.
«Влизането на Черна гора в НАТО е исторически успех и показва силата на тази страна само десет години след възстановяването на независимостта си. НАТО се състои от големи и малки държави, но САЩ нямат малки съюзници и ние ценим нашето ново съюзничество в НАТО», посочи той/Фокус

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;