Съкращавайки от 1210 до 755 човека броя на американските дипломати в Русия, Пwтин демонстрира твърдост, която съдейства за неговата популярност.

Но той си оставя вратата отворена, прогонването на дипломатите е обратим процес и е относително безболезнен, пише Емануел Гриншан за шейцарското издание Le Temps.

На въвеждането на нови американски санкции Путин отговори с най-голямото прогонване на американски депломати за всички времена в двустранните отношения.

Путин изчака Деня на Военно-морския флот на Русия, за да обяви намеренията си.

Тогава той беше в Санкт Петенбруг, морската столица на Русия, където бе проведен този величествен военен парад, най-големият след разпада на СССР.

Държаваната телевизия излъчваше парада, паралелно с парада в сирийския Тартус и в кримския Севастопол, за да подчертае мощта на руския флот, се казва в статията.

Външните ефекти са много важни за Путин, който изгради своята популярност на базата на обещанията отново да направи Русия супердържава, способна да окаже съпротива на САЩ. Поради факта, че приближава времето на президентските избори през март 2018 г. Путин все по-малко е склонен към отстъпки на международата арена, отбелязва журналистът.

Руският президент взе решето си преди неговия колега Тръмп да е подписал закона за санкциите, за които гласува Конгресът, показвайки, доколко той ги пренебрегва.

“Путин захвърли всичките си илюзии по повод способността на Тръмп да контролира американската система за сдържане, за да влияе върху американския демократически апарат”, счита експертът от Московския център Карнеги Андрей Колесников.

“Колкото са повече американските санкции, толкова по-здрав и по-голям ще бъде рейтингът на Путин, твърди прокремълският политолог Сергей Марков. – Конгресът и президентът на САЩ Тръмп, приемайки новите санкции, се намесиха във вътрешните работи на Русия на страната на Путин. Те вече не знаят какво да направят, защото всичко което направят, е плюс за Путин”.

Другите коментатори виждат признаци на досада от страна на Кремъл.

Владимир Фролов, експерт по руско-американските отношения, счита, че в дадения момент руският отговор е само “привидна твърдост”, защото взаимното прогонване на дипломати е “най-безболезненият начин да се заяви за недоволството, без да се нанасят съществени рани”.

Това е лесно обратим процес, пише авторът на статията.

Експертът по междунароните отношения Лилия Шевцова е настроена по-критично, откривайки в руския симетричен отговор “жалък писък, та Америка не зависи от Русия, тя няма да почувства нищо. Всички тези идеи потвърждават дори не липсата на въображение, а безизходност”, казва руският експерт.

Политологът Татяна Становая, ръководител на аналитически департамент към Центъра за политически технологии, с тревога прогнозира ожесточаване на вътрешната политика “срещу правозащитниците, СМИ, НПО, опозицията…”.

Кремъп не е изгорил мостовете, но приближаването до президентските избори без съмнение ще доведе до повод за проверка на защитните приспособления, отбелязва Гриншпан.

Петя Иванова за News Front

Тагове: ; ; ;