Японският премиер Шиндзо Абе одобри днес нов състав на правителството, в което смени 14 от 19-те министри, включително на външните работи и на отбраната, предаде ТАСС.
В кабинета остават най-приближените на Абе — вицепремиерът и финансов министър Таро Асо, генералният секретар на правителството Йошихиде Суга и министърът на икономиката, търговията и промишлеността Хирошиге Секо.
Поста външен министър след Фумио Кишида, заемал длъжността над 4 години, поема Таро Коно, оглавявал преди японската агенция по въпросите на административната реформа и комисията за обществена сигурност.
Коно подкрепя курса на Абе за преразглеждане на «антивоенния» член 9 от конституцията. Но макар да гледа положително на стратегическия алианс с Вашингтон, се смята, че той би желал преразглеждане на статута на американските войски в Япония.
Коно е завършил Джорджтаунския университет и е от семейство с традиции в политиката. Баща му Йохей Коно е бил през 90-те генерален секретар на правителството, два пъти — външен министър, също и вицепремиер.
Длъжността министър на отбраната получава Ицунори Онодера, вече заемал поста през 2012-2014 г. Онодера настоява за повишаване на японския отбранителен  потенциал. Под негово ръководство група депутати разработиха предложения Токио да купи противоракетни системи «Иджис ашор» и силите за самоотбрана да приемат на въоръжение крилати ракети.
Бившата министърка на отбраната Томоми Инада подаде на 28 юли оставка след обвинения в укриване на всекидневните доклади за японските войски, разположени в Южен Судан в мироопазващата мисия на ООН, напомня ТАСС/БТА

Тагове: ; ;