Полковник от запаса, член на Експертния съвет към колегията към Военно-промишлената комисия на Русия Виктор Мураховский

Договорът между СССР и САЩ, който все още е в сила, за Ракетите със среден и малък радиус на действие, съвсем не ограничава крилатите ракети, разположени на морски и въздушни носители.

А ние виждаме разполагането във военно-морските съединения на САЩ и НАТО на крилати ракети на корабите в Средиземно море, Балтийско море, Баренцово и Северните морета, а също периодичните заходи на такива кораби в Черно море.

Трябва да се разбира: САЩ и техните съюзници с помощта на такива ракети без проблем покриват цялата европейска част на Русия.

Виждаме разполагането на ротационен принцип на авиацията на НАТО на летищата в прибалтийските държави.

За какви изобщо договори за РСМД говорим, ако на летищата в Емари, Естония, до Санкт Петербург полета на боен самолет е около 10 минути?

Отбелязвам, че с тези ракети са снабдени корабите и подводниците на САЩ, което са на бойно дежурство не само по европейските морета, но и в Далечния Изток.

Някои руски съседи активно развиват тази ниша във въоръжението — балистичните ракети със среден радиус — и дори нямат намерение да спират.

Имам предвид Китай, Пакистан, Иран, КНДР.

Излиза, че за Русия този клас от въоръжението е закрит по абсолютно формален принцип и обстоятелства, които днес не работят.

Те работеха в условията на противопоставянето между най-крупните войскови групировки в Европа, но днес няма такива условия, а договорът за Ракетите със среден и малък радиус на действие само завързва ръцете на Русия.

Полковник от запаса, член на Експертния съвет към колегията към Военно-промишлената комисия на Русия Виктор Мураховский

Превод и редакция: Петя Паликрушева за News Front