“Според американски чиновник, Пентагонът и Държавният департамеkт на САЩ са разработили планове за доставка на противотанкови ракети и друго оръжие за Украйна и чакат одобрението на Белия дом, докато Киев се бори с подкрепяните от Русия сепаратисти, а връзките между Москва и Вашингтон се разбиват, пишат Джулиан Барнс, Лоренс Норман и Фелисия Швар за The Wall Street Journal. – Американските военни и дипломати твърдят, че това оръжие, което те характеризират като отбранително, е предназначено за сдържането на агресивните действия на Москва, която, както заявяват САЩ и други страни, предоставя на въстаниците, сражаващи се с киевското правителство, танкове и други въоръжения, а също военни съветници”.

“От времето, в което Русия нахлу в украинския полуостров Крим и го анексира през 2014 г., а след това започна да подкрепя рускоговорящите въстаници в източната част на страната, Вашингтон се опасява от ескалация на конфликта, изпраща на киевската армия подкрепа чрез т.нар. оръжия с несмъртоносно поразяване, обучава украинската армия”, се казва в статията.

“Високопоставен чиновник от администрацията каза, че решението по повод доставката на въоръжение още не е прието и не се е обсъждало на проведената миналата седмица в Белия дом среща на високо ниво. Според чиновника, Тръмп още не е казал плана си, позицията му по този въпрос не е известна”.

“Според някои американски и украински чиновници, те предполагат, че Белият дом може да приеме окончателното решение не по-рано след няколко месеца”, пишат авторите.

“Прессекретарят на Пентагона, подподлковник Мишел Балданза каза, че САЩ “не изключват възможността” да се предостави “отбранително оръжие със смъртоносно поразяване на Украйна”.

По данни на американски чиновници, министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис е подкрепил този план, се казва в статията.

Прессекретарят на Държавния департамент не отговори на молбата да коментира”.

“Високопоставен украински чиновник заяви, че самият факт на подобно предложение от страна на Пентагона може да помогне да се убеди Русия да спре дейността си в източна Украйна. Чиновникът заяви също, че в Киев е широко разпространено убеждението, че всяко оръжие от САЩ ще бъде използвано само в “извънредни ситуации”, а не по време на регулярните сражения със сепаратистите”, пишат журналистите.

“Мненията на американските и европейските чиновници по повод това, как ще реагира Москва на новата доставка на оръжие за Украйна, са на различните полюси.

Някои твърдят, че това ще принуди Москва да се върне на масата на преговорите, а други – че това ще подтикне руските военни към по-нататъшна ескалация на ситуацията”, се казва в статията.

Превод и редакция: Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;