Москва много се тревожи за вероятността от бързото преобразуване на американските комплекси в атакуващи.

«С разполагането на обектите Aegis Ashore на универсални пускови установки Мк-41, които могат да изстрелят ракети със среден радиус на действие, САЩ могат тотално да скъсат договора за Ракетите със средна и малка далечина на действие», заяви постоянният представител на Русия в НАТО Александър Грушко.

Проблемът е в това, че американските комплекси на противоракетна отбрана са разположени в корабни пускови установки Мк-41, които отдавна вече се използват във военно-морските сили на САЩ за изстрелване на крилати ракети

 

Tomahawk, — отбелязва полковникът от запаса, членът на Експертния съвет към колегията на Военно-промишлената комисия на Русия Виктор Мураховский.

Според договора за РСМД, подписан между СССР и САЩ през 1988 година, страните се задължават да не произвеждат, да не изпитват и да не разполагат наземни ракети, подобни на Tomahawk.

Тяхното използване се ограничава с въздушно и морско използване.

Но фактически ракетите със средна далечина, които се използват във флота, нищо — освен платформи за базиране — не се различават от ракетите, разположение на земята.

Затова разполагането на американски пускови установки за  Tomahawk в Европа, действително, създават заплаха за Русия.

Повече от ясно е, че обектът Aegis Ashore в Румъния е снабден с противоракети  SM-3 в модификация Block 1B.

Те физически и технически не са способни да осъществят прихващане на руските междуконтинентални балистични ракети, които се базират в европейската част на Русия.

Петя Паликрушева за News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;