1987 г., Подписва се договор между СССР и САЩ за ликвидиране на ракети със среден радиус на действие

Конгресът на САЩ се опитва да застави правителството да наруши условията от подписания със СССР договор за ракетите със среден и малък радиус на действие от 1987 г. и да започне производството на ракети, забранени от този документ, съобщи Politico.

«Законопроектите за военния бюджет, които са в сената и в палатата на представителите, предлагат на военните да пристъпят към производството на ракети със среден радиус, забранени от договора от 1987 г.», пише изданието.

Според привържениците на тази стъпка, Русия нарушава договора.

Но противниците на подобни действия от САЩ считат, че «това може да увеличи шансовете за ядрена конфронтация в условията, при които отношенията между двете страни са под нивото от времената на студената война», се отбелязва в статията.

В същото време административно-бюджетното управление на американската администрация в неотдавнашното си изявления отбелязва, че понастоящем «се разработват комплексни стратегически мерки от дипломатически, военен и икономически характер за максимално засилване на натиска върху Русия», а «обвързването на администрацията към определен тип ракети е безполезна, защото лимитира възможност за потенциален военен отговор».

Изданието счита, че законодателите «се опитват да формират нови търкания» с президента, който вече обвини конгреса в «неконституционни действия», заложени в подписания от него закон за новите санкции срещу Русия.

В документа е заложен текст, който забранява на президента да отменя санкции срещу други държави без съгласуването с конгреса.

Петя Паликрушева за News Front

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;