Молдовският посланик в Москва Андрей Негуца беше извикан в руското външно министерство, където му е бил изразен категоричен протест във връзка с решението на Кишинев да обяви руския вицепремиер Дмитрий Рогозин за персона нон грата, предадоха Ройтерс и ТАСС.
По-рано днес молдовското външно министерство обвини Рогозин, специален представител на руския президент за Приднестровието, в обидни забележки за молдовска правителствена делегация. Изявленията са били направени в интервю за руска телевизия, припомня Ройтерс.
Обявяването на Рогозин за персона нон грата е една от «безотговорните стъпки на Кишинев, целящи да подкопаят двустранните руско-молдовски отношения», се казва в изявлението на руското външно министерство.
«Беше подчертано, че в последно време обект на провокациите стават не само високопоставени руски представители и миротворци, но и обикновени граждани на двете страни», съобщава министерството, цитирано от ТАСС.
«Създава се впечатлението, че политиците в Кишинев се стремят да изглеждат «примерни» в истеричната и безперспективна кампания, разгърната против Русия», добавя руското дипломатическо ведомство. Външното министерство в Москва обеща, че тези действия ще получат съответен отговор и предупреди, че те могат да окажат дестабилизиращо влияние върху общата ситуация в региона и в Европа като цяло.
«Ситуацията с Молдова е абсолютно неприемлива», заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков/БТА

Тагове: ; ; ;